Składniki
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru pudru
1/2 kostki margaryny
5 żółtek
1 cukier waniliowy
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
5 białek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej
15 dkg mielonych orzechów
Ser:
1 kg sera
3/4 szklanki oleju
2 całe jaja
35 dkg cukru
2/3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (porcja na 1/2l.mleka)
Masa:
1/2 litra mleka
2-3 żółtka
8 łyzek cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 kostka masła
trochę soku z cytryny
trochę spirytusu
pól kostki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania
Ciasto na spód :
Z podanych składników zarobić ciasto .Wyłożyć nim spód formy do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać cukier. Następnie dodać resztę składników. Delikatnie wymieszać.
Ciasto nakładać "kupkami" tak, aby sciśle nie przylegały do siebie. Każdą "kupkę" ciasta posypać przez małe sitko kawą mieloną.
Ser przygotować jak na typowy sernik na bazie podanych składników. Masa serowa jest dość rzadka, ale taka ma być.
Masę serową najpierw delikatnie (najlepiej chochelką) wlewać między "kupki" ciasta orzechowego, resztą sera równomiernie przykryć cały placek.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz.
Żółtka zmiksować z cukrem,dodać jedną i drugą mąkę i trochę mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,na wrzące wlewać powoli masę jajeczną. Ugotować budyń, wystudzić.
Kostkę masła utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo wystudzony krem budyniowy, połączyć. Pod koniec dodać trochę soku z cytryny i spirytus.
Po wystudzeniu upieczony sernik wyłożyć najlepiej na szklaną deskę ( nie zostawiać ciasta w blaszce, bo przechodzi nieprzyjemnym zapachem blachy). Na wierzch wyłożyć masę i zetrzeć gorzką czekoladę.
jokka