Wolowina marynowana po frankonskuPorcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 15 min.1,5 kg pieczeni wolowej.Marynata:por,seler,2 marchwie,korzen pietruszki,2 cebule,10 lisci laurowych,5 gozdzikow,20 ziaren jalowca,20 ziaren pieprzu,1/4 l octu.30 g chudego boczku,4 lyzki oleju,2 marchwie,pietruszka,1/2 pora,2 cebule,1/2 l czerwonego wina (najlepiej frankonskie lub Beaujolais),50 g schlodzonego masla,1/4 l smietanki kremowki,sol.Mieszanka przypraw:lyzeczka tymianku,4 gozdziki,lyzeczka kolendry,20 ziaren jalowca,lyzka ziarnistego pieprzu,4 liscie laurowe,skorka z 1/4 cytryny pocieta w cienkie paseczki.1. Mieso oczyscic z powiezi i zyl. Grubo pokrojone warzywa do marynaty, przyprawy, ocet i 1/2 l wody wlac do duzego naczynia. Wlozyc mieso tak, by byloprzykryte plynem, przykryc i zostawic na 2 dni w chlodnym miejscu.2. Przed duszeniem mieso dobrze osaczyc, natrzec sola i zrumienic na oleju zdodatkiem kawalka boczku. Jarzyny do duszenia (marchew, pietruszka, por, cebula) nalezy grubo pokroic i zrumienic obok miesa. Dodac 1/4 l marynaty iwino. Mieszanke przypraw zawinac w worek z gazy i obwiazac dlugim sznurkiem.Powiesic w naczyniu do pieczenia tak, by przyprawy byly zanurzone w plynie.Na powierzchni miesa polozyc kawalki masla. Dusic w piecu pod przykryciemok. 2 godz. w temp. 225żC. 30 min przed koncem dodac smietanke.3. Mieso, worek i boczek wyjac z garnka. Reszte zmiksowac i przetrzec przez sito. Jezeli sos jest za rzadki - wygotowac.4. Pokrojona cienko pieczen polac sosem. Podawac z kluskami frankonskimi zziemniakow.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 44.
rycombel2