Zielona salata z sosem roquefortPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.2 salaty,2 lyzki zielonej pietruszki,2 lyzki szczypiorku.Sos:75 g sera roquefort,1 lyzka smietanki,1 cytryna,sol, pieprz.1. Zielona pietruszke, szczypiorek i wybrane, najladniejsze liscie salaty umycdokladnie pod biezaca woda.2. Cytryne umyc w goracej wodzie i wycisnac sok.3. Liscie salaty i ziola osaczyc z wody, osuszyc, grubo posiekac.4. Przygotowac sos. Ser utrzec na tarce, przelozyc do miseczki, dodac smietanke, sok cytrynowy, sol, pieprz i dokladnie rozetrzec na jednolita mase.5. Przed podaniem ulozyc salate na polmisku i polac sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 14.From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
rycombel2