Słoneczna sałatka z awokado.doc

(26 KB) Pobierz


 

Słoneczna sałatka z awokado

Najłatwiejsza sałatka pod słońcem. Kroisz i masz. Bez brudzenia naczyń i spędzania tysiąca godzin w kuchni. To szczególnie dobry pomysł dla tych, którzy do tej pory kuchnię omijali szerokim łukiem, a chcieliby niespodziewanie zabłysnąć w towarzystwie nowym kulinarnym talentem. Proszę bardzo.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min.

Jak to zrobić:
1. Zacznij od umycia i wysuszenia liści sałaty. Porwij je na strzępki i wrzuć do miski.
2. Z pomarańczy odkrój skórkę. Ostrym nożem powycinaj miąższ z każdego segmentu owocu odcinając go od błonek. Kawałki miąższu przekrój na pół i dodaj do sałaty.
3. Awokado przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę. Łyżką wydobądź miąższ i pokrój w kosteczkę. Dodaj do reszty składników.
4. Wymieszaj całość z krewetkami i pokrojonymi na pół oliwkami.
5. Zmiksuj sok wyciśnięty z cytryny razem z oliwą, rumem, i musztardą.
6. Posól sos i dodaj świeżo zmielony pieprz.
7. Polej sałatkę i wymieszaj.
8. Na wierzch połóż elegancko zwinięty węzełek ze szczypiorku.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisu

·        Słoneczna sałatka z awokado:

·        1 sałata

·        2 dojrzałe awokado

·        2 pomarańcze

·        100 g krewetek koktajlowych

·        3 łyżki rumu

·        4 łyżki oliwy

·        1 cytryna

·        1/2 łyżeczki musztardy Dijon

·        kilka czarnych oliwek

·        sól i pieprz do smaku

·        kilka gałązek szczypiorku do ozdoby

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin