Słoneczna sałatka z awokado
Najłatwiejsza sałatka pod słońcem. Kroisz i masz. Bez brudzenia naczyń i spędzania tysiąca godzin w kuchni. To szczególnie dobry pomysł dla tych, którzy do tej pory kuchnię omijali szerokim łukiem, a chcieliby niespodziewanie zabłysnąć w towarzystwie nowym kulinarnym talentem. Proszę bardzo.Dla 4 osóbCzas przygotowania: 15 min.
Jak to zrobić:1. Zacznij od umycia i wysuszenia liści sałaty. Porwij je na strzępki i wrzuć do miski.2. Z pomarańczy odkrój skórkę. Ostrym nożem powycinaj miąższ z każdego segmentu owocu odcinając go od błonek. Kawałki miąższu przekrój na pół i dodaj do sałaty.3. Awokado przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę. Łyżką wydobądź miąższ i pokrój w kosteczkę. Dodaj do reszty składników.4. Wymieszaj całość z krewetkami i pokrojonymi na pół oliwkami.5. Zmiksuj sok wyciśnięty z cytryny razem z oliwą, rumem, i musztardą.6. Posól sos i dodaj świeżo zmielony pieprz.7. Polej sałatkę i wymieszaj.8. Na wierzch połóż elegancko zwinięty węzełek ze szczypiorku.Bon appetit!
drukować
Produkty potrzebne do przepisu
· Słoneczna sałatka z awokado:
· 1 sałata
· 2 dojrzałe awokado
· 2 pomarańcze
· 100 g krewetek koktajlowych
· 3 łyżki rumu
· 4 łyżki oliwy
· 1 cytryna
· 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
· kilka czarnych oliwek
· sól i pieprz do smaku
· kilka gałązek szczypiorku do ozdoby
rycombel2