- Sałatka morska to bardzo dobry sposób, żeby przekonać małego niejadka do owoców morza. Jest na tyle prosta, że można zatrudnić małego kucharza do krojenia i mieszania składników. Sałatkę można podawać od razu po zrobieniu, ale lepiej wstawić na 30 min. do lodówki, żeby smaki składników dobrze się ze sobą zmieszały. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 20 min.
Jak to zrobić: 1. Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj, zaczynając od zimnej wody. 2. Sparz pomidory i obierz ze skórki. 3. Przekrój ogórek wzdłuż na 4 części i odetnij pestki. Pokrój go w ćwierćtalarki i przełóż do miski. 4. Zahartuj pomidory, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę. Przełóż do ogórków. 5. Podziel paluszki krabowe na paseczki i dodaj do warzyw. 6. Zahartuj ziemniaki pod zimną wodą i pokrój w półtalarki. Wymieszaj z resztą składników. 7. Dodaj do sałatki tuńczyka i krewetki. 8. Wymieszaj całość z majonezem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Bon appetit!
drukować
· Sałatka morska:
· 4 ziemniaki
· 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
· 3 pomidory
· 1 długi ogórek
· 125 g paluszków krabowych
· 50 g krewetek koktajlowych
· 2 łyżki majonezu
· sól i pieprz do smaku
rycombel2