Omlet z nadzieniemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.Omlet:2 jajka,1/2 lyzeczki soli,1 lyzka oleju,szczypta bialego pieprzu.Nadzienie:60 g mielonej wieprzowiny,1 zabek czosnku,1 mala cebula,1 mloda marchewka,4 straczki zielonej fasolki szparagowej,1/2 czerwonej papryki,1 duzy pomidor,1 lyzka zielonego groszku,1 lyzka sosu sojowego,2 lyzki sosu rybnego,1 lyzka przecieru pomidorowego,1 lyzka oleju,szczypta bialego pieprzu,do przybrania listki kolendry lub pietruszki,czerwona i zielona papryka.1. Warzywa obrac, oplukac, pokroic w drobna kostke. Czosnek obrac i posiekac,groszek oplukac. Pomidor sparzyc, zdjac skorke, pokroic, usunac pestki.2. W rondlu rozgrzac olej i podsmazyc czosnek na ciemnozloty kolor. Dodac miesoi smazyc az stanie sie biale. Dodac pokrajane warzywa, sos rybny i sojowy,przecier pomidorowy i pieprz, zamieszac, smazyc na duzym ogniu 1 min.Odstawic.3. Jajka roztrzepac, dodac sol i pieprz, wymieszac.4. Na patelni rozgrzac olej, wlac jajka, rozprowadzic je po calej patelni, byomlet byl jak najwiekszy. Gdy omlet zetnie sie od spodu uksztaltowac kwadratowy kopczyk z jarzyn na srodku, a brzegi omletu zalozyc formujac kwadratowypakiecik. Przewrocic omlet na druga strone, smazyc jeszcze 30 sek.5. Podawac goracy w calosci lub pokrajany na porcje. Przybrac listkami kolendrylub pietruszki i krazkami papryki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 14.
rycombel2