Jajecznica foo-yung z szynkaPorcja dla 4 osob. Czas przygot. 15 min.6 jaj,100 g gotowanej szynki,100 g kielkow sojowych,1 maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki imbiru w proszku,2 cebulki dymki,1 lyzka sosu sojowego,1 lyzka sheryy,3 lyzki oleju.1. Cebulke i imbir obrac i drobno posiekac. Szynke pokroic w cienkie paski.2. Jaja ubic widelcem lub mikserem na jednolita zolta mase.3. Na 2 lyzki mocno rozgrzanego oleju wrzucic szybko szynke, cebulke, imbir ikielki sojowe. Dodac sherry i smazyc przez 1 min., stale mieszajac.4. Po usmazeniu wymieszac wszystko z rozbitymi jajkami.5. Na duzej (ok. 25 cm. srednicy) patelni rozgrzac reszte oleju. Wylac na niamieszanine jaj z pozostalymi skladnikami. Smazyc przez 1 min., po czymprzewrocic i dosmazac jeszcze przez ok. 45 sekund.6. Podzielic na porcje, nalozyc na ogrzane talerze i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 12.
rycombel2