Naleśniki z nadzieniem grzybowymSkładniki na 4 porcje: po 1 szklance mąki i mleka 3 jajka3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej szczypta soli i proszku do pieczenia Na nadzienie: po 30 dag kurek i pieczarek, 13 dag małych pomidorów, 1 cebula, 5 dag wędzonego boczku, 1/2 szklanki rosołu (instant), 3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany, po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki 4 łyżki masła lub margaryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki tymianku,pieprz Zrobić z jajek, mąki i mleka ciasto naleśnikowe, dodać sól i proszek do pieczenia. Oczyścić i umyć grzyby. Pieczarki pokroić w plasterki, kurki na połówki. Pokroić pomidory na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Pokroić boczek. Dodać do ciasta wodę mineralną. Usmażyć na 3 łyżkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmażyć boczek, zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni, podsmażyć grzyby. Wrzucić pomidory, boczek i cebulę. Wlać rosół, zagotować. Dodać śmietanę, zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Napełnić naleśniki nadzieniem. Czas przygotowania: około 1 godziny. 1 porcja - 490 kalorii
rycombel2