Naleśniki z nadzieniem grzybowym.doc

(20 KB) Pobierz
Naleśniki z nadzieniem grzybowym

Naleśniki z nadzieniem grzybowym
Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Na nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek,
13 dag małych pomidorów,
1 cebula,
5 dag wędzonego boczku,
1/2 szklanki rosołu (instant),
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany,
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki tymianku,
pieprz
Zrobić z jajek, mąki i mleka ciasto naleśnikowe, dodać sól i proszek do pieczenia. Oczyścić i umyć grzyby. Pieczarki pokroić w plasterki, kurki na połówki. Pokroić pomidory na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Pokroić boczek. Dodać do ciasta wodę mineralną. Usmażyć na 3 łyżkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmażyć boczek, zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni, podsmażyć grzyby. Wrzucić pomidory, boczek i cebulę. Wlać rosół, zagotować. Dodać śmietanę, zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Napełnić naleśniki nadzieniem.
Czas przygotowania: około 1 godziny.
1 porcja - 490 kalorii

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin