Makrobiotyczny przysmak
Składniki:
szklanka pęczaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
kilka łyżek startego żółtego sera
łyżka kaparów
2 pomidory
kilka liści zielonej sałaty
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz ziołowy
Kaszę zalej 3 szklankami zimnej wody i zagotuj. Gdy płyn wsiąknie, postaw ją na płytce i, mieszając co kilka minut, trzymaj pod przykryciem, aż kasza się rozklei.
Obrany i roztarty z solą (pół łyżeczki) czosnek przesmaż na oleju. Następnie dodaj go do kaszy razem z opłukanymi kaparami i żółtym serem. Przypraw ją jeszcze solą i pieprzem.
Sałatę wypłucz, porwij ją na kawałki, a umyte pomidory pokrój na cząstki. Kaszę wyłóż na salaterkę, udekoruj ją warzywami i posyp koperkiem.
rycombel2