Przepisy na mleka wegańskie (sojowo-kokosowe, kokosowo-migdałowe i kokosowo-owsiane).txt

(0 KB) Pobierz
MLEKO SOJOWO-KOKOSOWE 
 Soje namoczyć na noc. Rano odcedzić, wodę wylać, soje przepłukać. Na 1 szkl. soi dać 3 szkl. wody. Zmiksować, przecedzić. Pozostałš masę sojowš zmieszać ponownie z 1 szkl. wody - przecedzić. Powstałš serwatkę (z tych dwóch razów) gotować 15 min wraz ze szczyptš soli oraz 1/2 szkl wiórków kokosowych. 

MLEKO KOKOSOWO-MIGDAŁOWE 
 1/2 paczki wiórek kokosowych 
 150 g migdałów /bez skorki/ 
 1 litr wody /zimnej/ 
 ewentualnie - słód jęczmienny, syrop klonowy, szczypta kardamonu, aromat migdałowy 

 Składniki umiecić w blenderze i zmiksować do uzyskania konsystencji mietany. Można (ale nie trzeba) przecedzić. 

MLEKO KOKOSOWO-OWSIANE 
 1/2 szkl. płatków owsianych 
 1/2 szkl. wiórek kokosowych 
 1 szkl. wody 

 Składniki gotować ok. 15 minut, stale mieszajšc. Odstawić do ostygnięcia, zmiksować w blenderze - dodajšc 2 szkl. wody, aby uzyskać konsystencję mietany. Mleko przecedzić dla uzyskania klarownoci.


Zgłoś jeśli naruszono regulamin