03. Nigella Gryzie.docx

(6392 KB) Pobierz

Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Gryzie

 

ODCINEK 1 

SZYBKO I ZDROWO - CZEKOLADOWY PUDDING

 

125g gorzkiej czekolady, posiekanej

8 łyżek stołowych (1 kostka) masła

3 duże jajka

¾ szklanki cukru

¼ szklanki mąki

 

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

 

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Mieszaj, co jakiś czas, aż wszystko się rozpuści. W misce zmieszaj na gładką masę jajka, cukier i mąkę. Stopniowo dodaj roztopioną czekoladę. Odstaw na bok.

 

Natłuść 4 małe kokilki masłem i posyp mąką. Wlej do nich przygotowaną masę i włóż do piekarnika na 10-12 min., aż góra będzie twarda i zacznie pękać. Natychmiast podawać, np. z zimną śmietaną, wlewaną do gorącego środka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 1 

 

SZYBKO I ZDROWO - MAKARON Z SOSEM CYTRYNOWYM

 

 

900 g makaronu, wstążek

2 żółtka

⅔ filiżanki gęstej śmietany

½ filiżanki świeżo startego parmezanu

skórka z 1 cytryny i sok z połowy

szczypta soli

świeżo zmielony pieprz

4 łyżki (pół kostki) masła

2-3 łyżki siekanej pietruszki

 

 

Napełnij wodą duży garnek i doprowadź wodę do wrzenia. Jeśli na obiad przychodzą do was znajomi, zagotujcie wodę tuż przed ich przyjściem. Garnek z zagotowaną wodą przykrywamy i oczekujemy na przybycie gości.

 

 

 

Dodaj solidną szczyptę soli. Kiedy woda zacznie bulgotać, włóż makaron. Po zdjęciu pokrywki wymieszaj porządnie całość widelcem do makaronu, aby uniknąć jego przywarcia do dna.

 

Do miski włóż żółtka, śmietanę, ser parmezan, skórkę i sok z cytryny, sól, sporo pieprzu, po czym rozbełtaj wszystko widelcem. Jeśli chcesz, aby potrawa była troszkę bardziej cytrynowa, wtedy oczywiście dodaj więcej soku z cytryny.

 

 

Kiedy tylko makaron będzie gotowy, zlej do kubka część wody, w której się gotował i odcedź makaron. Następnie, po zdjęciu z ognia, włóż makaron z powrotem do garnka lub do mocno rozgrzanej miski. Dodaj do niego masło i wymieszaj, upewniając się, że masło dobrze się rozpuściło. Kiedy już makaron będzie dostatecznie pokryty masłem, wlej do niego roztrzepane jaja i dobrze mieszamy. Jeśli całość wygląda sucho, dodaj odrobinę (najwyżej 2 łyżki stołowe) wody z makaronu. Nie chcesz uzyskać mokrej masy, chodzi jedynie o to by sos dobrze połączy się z makaronem. Posyp pietruszką i podaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK1 - SZYBKO I ZDROWO - ZUPA POMIDOROWA

 

 

sos lub przecier pomidorowy

woda

ryż bsmati

ser parmezan

 

Gotuj ryż w wodzie z sosem pomidorowym przez ok. 10 minut. Zupa będzie gotowa, gdy ryż stanie się miękki.

 

Zupę podaj w miseczkach posypaną świeżo startym parmezanem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 2

 

DLA GOŚCI - GALARETKA RABARBAROWA

 

 

Ok. 1 kg rabarbaru, obranego i pokrojonego w ok. 2,5cm kostki

1 ⅔ szklanek cukru pudru

1 pomarańcza, skórka i sok

2 szklanki wody

2 łyżeczki żelatyny

Ok. ¾ szklanki wina Muscat (niskoprocentowe, białe wino)

 

Nastaw piekarnik na ok. 190°C

 

Rabarbar włóż do dużego, żaroodpornego naczynia. Posyp cukrem, dodaj wodę, sok i skórkę z pomarańczy, przykry folią lub przykrywką. Piecz przez 1 godz. Wyjmij z piekarnika, zdejmij pokrywkę i zostaw by ostygł.

 

Przełóż rabarbar do miarki, powinno wyjść ok. 3 szklanek. Odstaw na bok. Dolej Muscat. Spróbuj, jeśli potrzeba dodaj więcej cukru, soku pomarańczowego lub Muscat.

 

4 kubeczki natłuść olejem (polej nim papierowy ręcznik i wytrzyj środek miseczek). Do garnka wlej 2 chochle syropu rabarbarowego-muscatowego i doprowadź do wrzenia. Rozrób żelatynę i dodaj do syropu. Kiedy się połączą, przelej syrop powrotem do miarki, pomieszaj. Syrop przelej do foremek i włóż do lodówki na 6h,albo na całą noc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 2

 

DLA GOŚCI - GUAKAMOLE

 

 

4 dojrzałe awokado,obrane, pokrojone

4 dymki, pokrojone

Sok z 2 limonek

¼ szklanki, posiekanych świeżych liści kolendry

 

Zmieszaj awokado z dymkami (pognieć widelcem) dodaj soku z limonki, do smaku. Dorzuć część kolendry i rozdziel na 2 miski, wierzch posyp pozostałymi liśćmi. Można podawać z naczosami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 2

 

DLA GOŚCI - SAŁATKA CESARSKA

 

 

230 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

2-3 duże ząbki czosnku, zmielone

6 łyżek stołowych oliwy z oliwek

2 jajka

liście z 2-3 główek sałaty rzymskiej

szczypta soli

świeżo zmielony pieprz

sos Worcestershire

sok z 1 cytryny

⅓ szklanki świeżo startego parmezanu

 

Nastaw piekarnik na 200°C

 

Weź woreczek, włóż do niego ziemniaki pokrojone w kostki o boku około 1,3 cm mogą być odrobinę mniejsze. Wrzuć do nich posiekany czosnek i 2 łyżki oliwy z oliwek. Potrząśnij woreczkiem tak, aby oliwa dokładnie pokryła wszystkie kostki. Wyrzuć zawartość woreczka na blachę i piecz w piekarniku 45 min. – 1 h. Kiedy ziemniaki się przyrumienią, ułóż je na papierowym ręczniku i posyp solą. Do sałatki wrzuć je po ok. 10 minutach, kiedy przestygną.

 

Wstaw wodę na jaja. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej jajka i gotuj przez dokładnie 1 minutę. Następnie wyciągnij je i odstaw na bok.

 

Rozedrzyj liście sałaty na niewielkie kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek tak, aby lekko przykryła sałatę. Dodaj sól i pieprz, ponownie mieszamy. Wlej około 6 kropli sosu Worcestershire, sok z cytryny, wbij jajka i wymieszaj, aż składniki się połączą. Spróbuj i ewentualnie dopraw według smaku. Na koniec wymieszaj z serem. Ziemniaki dodaj tuż przed podaniem do stołu, w przeciwnym wypadku sałatka „zwiędnie”.

 

 

ODCINEK 2

 

DLA GOŚCI - SCHAB Z LIŚĆMI LAUROWYMI

 

 

6 łyżek stołowych oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku, rozgniecione

1 łyżeczka soli

6 ziarenek pieprzu

16 liści laurowych, 6 pokruszonych plus liście do przybrania

1 średnia cebula, posiekana

Ok. 1,8kg Schabu + kości

½ szklanki białego wina

 

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

 

W małej misce zmieszaj: oliwę, czosnek, sól, pieprz, pokruszone liście laurowe i wetrzyj to dokładnie w mięso. Schab włóż do worka, zamknij i zostaw w lodówce (najlepiej na 12-24 h, ale nie jest to konieczne).

 

Brytfannę wyłóż cebulą i 10 liśćmi laurowymi. Włóż mięso z marynatą, po bokach ułóż kości, (jeśli je masz i jeśli się zmieszczą). Piecz ok. 1h 45min.

 

Wyciągnij mięso, odetnij przypalone kawałki i odłóż do ostygnięcia. Brytfannę połóż na gazie, kości, liście laurowe i cebulę polej winem i ½ szklanki przegotowanej wody. Pozwól płynowi trochę pobulgotać i odparować ok. ⅓ , wyciągnij kości, a płyn przelej do garnka, przypraw.

 

Pokrój mięso, połóż na dużym talerzu, posyp solą i polej przygotowanym sosem. Przed zjedzeniem możesz przykryć mięso folią i włożyć do wyłączonego piekarnika (w czasie, kiedy jesz przystawkę).

 

 

 

 

 

ODCINEK 

 

DLA GOŚCI - FASOLA ZAWIJANA SZYNKĄ

 

 

450g świeżego, zielona fasolę

1 szklanka octu balsamicznego

Ok. 225g szynki parmeńskiej

 

Ugotuj fasolę. Odcedź ją, poczekaj, aż ostygnie i zamocz w occie. Pokrój szynkę w cienkie plastry i owiń nimi po kilka sztuk fasolek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 3

 

DLA RODZINY- GRUSZKI BELLE HELENE

 

 

Do gruszek:

4-6 gruszek

1 cytryna, sok

½ szklanki cukru pudru lub cukru waniliowego

1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, (jeśli nie używasz cukru waniliowego)

 

Do sosu czekoladowego:

Ok. 250g gorzkiej czekolady

½ szklanki mocnej, czarnej kawy

½ szklanki cukru pudru

½ szklanki śmietany kremówki

 

Pudełko lodów waniliowych

Posiekane pistacje, opcjonalnie

 

Gruszki:

 ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin