Ciasto czekoladowe:4 łyżki kakao , 1,5 szklanki cukrumasło , 2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mleka , 3 jaja1,5 szklanki maki , opakowanie cukru waniliowegoKrem:2 budynie waniliowe , 3 szklanki mleka4 łyżki cukru100 g Kasiczekolada gorzkaCiasto orzechowe:6 białekszklanka cukru25 dag posiekanych orzechów2 łyżki makiłyżka maki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe :Masło , kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu i zagotować mieszając aby się nie przypaliło. Masę wystudzić. Następnie dodawać żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i całość utrzeć mikserem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190* przez ok. 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy aby ostygło.Ciasto orzechowe: Ubić białka, dodać cukier wymieszać i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Upiec na tej samej blasze co ciasto czekoladowe i również na papierze do pieczenia. Piec około 20 min (do momentu aż ciasto będzie zarumienione) w temperaturze 200*Krem: Budynie rozpuścić w pół szklanki mleka, a 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.Składanie:Na ciasto czekoladowe kładziemy połowę kremu, następnie kładziemy ciasto orzechowe. Wykładamy na nie resztę kremu. Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto.
krzysztof111259