dla 2-4 osób
4 pojedyncze piersi z kurczaka6 średnich cebul2 łyżeczki curry1 kostka rosołowapół słoiczka przecieru pomidorowegopół szklanki śmietany 12% słodkiej2 liście laurowepółtora szklanki wody
czas przygotowania: do 60 min
Polecam wykorzystać głębokie patelnie z pokrywkami, ale może też być garnek. Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Dodać curry i smażyć około 2 minut. Wrzucić do tego pokrojone w kostkę ( nie za drobno) piersi i smażyć (kilka minut, żeby kurczak zrobił się biały). Wlać do tego wodę, wrzucić kostkę rosołową, dodać przecier pomidorowy i liście laurowe. Dusić wszystko razem ok. 50 min pod przykryciem. Przyprawić solą i chilli lub pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Zaznaczam, że cebula całkowicie się rozgotuje i tak naprawdę nie czuć jej tak bardzo w tym daniu, więc jak ktoś nie przepada za cebulą to proszę się nie wystraszyć jej ilością, naprawdę jej nie czuć. Można również wykorzystać inne części kurczaka tylko, że bez skóry! Polecam naprawdę pychota....
dr100