dla 2 osób
mąka, 250 gcukier, 25 gproszek do pieczenia, 2,5 łyżkisoda, 1/4 łyżkisól, 1/2 łyżkimasło, 85 gmaślanka, 2/3 szklankimleko, 1 łyżka
czas przygotowania: do 45 min
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę i wymieszać. Następnie pokroić masło na kawałki, dodać do składników i utrzeć masę. Dolać maślankę i mieszać do momentu, aż zrobi się z tego gładka masa (gładka, ale klejąca). Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, pokroić na małe części, z każdej zrobić kuleczkę. Wierzch kuleczki zwilżyć mlekiem i takie włożyć do piekarnika. Piec 12 min w piekarniku o temperaturze 220 stopni, dopóki wierzch nie zrobi się rumiany. Ciasteczka można posmarować maślanką i dżemem. Smacznego
dr100