Zasmakuj w diecie bogatej w składniki wzmagające popęd. Są takie potrawy, które zwiększą twój erotyczny apetyt, ale nie tuszę!
Dieta trwa: 7 dniPolecana: wszystkim zdrowym osobom, które chcą przygotować swoje libido na walentynkowy wieczór Szczególnie bogata w: witaminy A i C, kwas foliowy, cynk, białko i błonnik Dzienna dawka kalorii: około 1200 Odchudza: 0,5-1 kg tygodniowoDZIEŃ 1. ŚNIADANIE 300 kcalJogurt z truskawkami II ŚNIADANIE 140 kcalNastrojowa kanapka z żółtym seremOBIAD 380 kcalDorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chiliPODWIECZOREK 150 kcalŚrednia pomarańcza, 3 suszone moreleKOLACJA 220 kcalGładka zupa z dyniDZIEŃ 2. ŚNIADANIE 260 kcalTwarogowa mieszanka ze smakołykamiII ŚNIADANIE 150 kcalCzerwony koktajlOBIAD 400 kcalSłodko-ostry krem z grzankamiPODWIECZOREK 130 kcalDuża gruszka, łyżeczka pestek z dyni KOLACJA 240 kcalPikantny omlet ze szpinakiemDZIEŃ 3. ŚNIADANIE 305 kcal2/3 szklanki mleka 1,5 proc, pół szklanki pokrojonej brzoskwini z puszki, 3 łyżki muesli z orzechami i rodzynkamiII ŚNIADANIE 160 kcalCienka kromka chleba graham z plastrem wędzonego łososia i małą zieloną paprykąOBIAD 380 kcalPaprykowa zapiekanka z kasząPODWIECZOREK 160 kcalDuży banan w plasterkach z 7 posiekanymi migdałamiKOLACJA 213 kcalZupa z pieprzemDZIEŃ 4. ŚNIADANIE 300 kcalPółtorej bułki orkiszowej, szynka drobiowa, gruby plaster chudego sera twarogowego, 5 rzodkiewek, średni ogórek w plasterkachII ŚNIADANIE 140 kcalJogurt owocowy 150 gOBIAD 415 kcalPieprzna wołowina w bakłażaniePODWIECZOREK 130 kcalSzklanka soku marchwiowo-owocowego, tarta kalarepa na surowoKOLACJA 205 kcalSałatka ze szparagamiDZIEŃ 5. ŚNIADANIE 300 kcalKanapki na słodko i ostroII ŚNIADANIE 150 kcalWiejska fantazja z ananasemOBIAD 390 kcalCiemny makaron z tuńczykiem PODWIECZOREK 140 kcalDuży grejpfrutKOLACJA 255 kcalŻółte placuszki z cukinii na ostroDZIEŃ 6. ŚNIADANIE 290 kcalKoktajl bananowy z płatkamiII ŚNIADANIE 160 kcalKanapka z twarogiemOBIAD 380 kcalGotowana pierś z imbirem, surówka z seleraPODWIECZOREK 140 kcal2 średnie mandarynki, 10 migdałówKOLACJA 240 kcalDorsz z gorącego piecaDZIEŃ 7. ŚNIADANIE 260 kcalRazowiec z jajkiemII ŚNIADANIE 190 kcal150g serka wiejskiego z brzoskwiniąOBIAD 390 kcalKraby z chili i kurkumąPODWIECZOREK 130 kcalŚrednie kiwi, 3 orzechy włoskieKOLACJA 208 kcalCzerwona sałatka z rodzynkamiKarolina Pietraczykdietetyk Poradni Żywieniowej FOOD LINE i serwisu www.twojadieta.pl
Przepisy kulinarne
Dieta 1200 kcal (dieta afrodyzjakalna)
Jogurt z truskawkami • niepełna szklanka jogurtu naturalnego, • 4 płaskie łyżki zarodków pszennych, • 3 płaskie łyżki płatków śniadaniowych, • 1/3 opakowania mrożonych truskawek
Nastrojowa kanapka z żółtym serem• cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, • cienki plaster żółtego sera w kształcie serca, • średni pomidor
Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili• 150 g fileta z dorsza (lub oczyszczonych kalmarów), • 1/3 opakowania brązowego ryżu, • mała czerwona cebula, • pół papryczki chili, • natka pietruszki, • pieprz, • łyżka oliwy z oliwek, • pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej. Pokrój rybę (kalmary) i papryczkę na kawał¬ki, natkę posiekaj. Ugotuj ryż oraz fasolkę. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj rybę (kalmary) i papryczkę. Duś przez kilka minut, dolej nieco wody i duś przez kolejny kwadrans. Dodaj ryż i natkę. Pozostaw na patelni przez kolejne 10-15 minut.
Gładka zupa z dyni• 250 g dyni, • szklanka przegotowanej wody, • pół opakowania serkanaturalnego homogenizowanego, • łyżka nasion słonecznika, • kolendra, • chili, inne przyprawyDynię obierz i pokrój w kostkę. Duś na patelni bez tłuszczu, ale z odrobiną wody przez ok. 15 minut, następnie zmiksuj. Wlej wodę i jeszcze raz zagotuj. Wymieszaj na gładki krem z serkiem, dodaj przyprawy
Twarogowa mieszanka ze smakołykami• 1/3 kostki chudego sera białego, • łyżka pokrojonego szczypiorku, • 3 łyżki płatków owsianych, • 3 łyżki otrąb pszennych, • średnia marchewka, • średni ogórek, • 4 łyżki jogurtu naturalnegoZ sera, szczypiorku, jogurtu, pokrojonych warzyw i otrąb przygotuj masę serową i posyp płatkami owsianymi.
Czerwony koktajl• mały kefir, • 1/4 opakowania mrożonych wiśni, • cynamon
Słodko-ostry krem z grzankami• 130 g piersi kurczaka (lub krewetek), • średnia cebula, • 3 łyżki mleka skondensowanego (lub kokosowego), • kurkuma, • plasterek imbiru, • średni ogórek, • 3 łyżki kukurydzy konserwowej, • mała grahamkaMięso kurczaka (krewetki) wrzuć do gotującej się wody, pozostaw pod przykryciem kilka minut, wyjmij z wywaru. Zmiksuj cebulę, imbir, ogórek. Dodaj do wywaru, zagotuj. Dodaj do sosu mleko oraz kurczaka (krewetki). Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Pokrój grahamkę w kostkę i opiecz w piekarniku. Przed podaniem dodaj do zupy grzanki i kukurydzę, posyp kolendra.
Pikantny omlet ze szpinakiem• 1/3 opakowania mrożonego szpinaku, • 2 średnie jaja, • łyżka tartego parmezanu, • ulubione przyprawyOdparuj rozmrożony szpinak na patelni bez tłuszczu. Zalej zmiksowaną masą z jajek i parmezanu. Przypraw do smaku.
Paprykowa zapiekanka z kaszą• mała cukinia, • średni pomidor, • 1/4 żółtej papryki, • 2 czubate łyżki kaszy gryczanej, • cielęcina 130 g, • łyżeczka oleju sezamowego, • rozmarynZetnij wierzchni plaster z cukinii i wydrąż miąższ. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni bez tłuszczu. Mięso ugotuj i pokrój na duże kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj cielęcinę z kaszą i warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop olejem sezamowym i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.
Zupa z pieprzem• szklanka bulionu, • 1/3 opakowania mrożonych brokułów, • szklanka utartego selera korzeniowego, • ząbek czosnku, • 2 łyżki jogurtu naturalnego, • łyżka nasion sezamu, • plaster żółtego sera, • pieprzPrzygotuj bulion (może być z kostki). Do gorącego bulionu dodaj brokuły, seler, czosnek i ser. Zagotuj, wymieszaj z jogurtem i sezamem, dopraw pieprzem.
Pieprzna wołowina w bakłażanie• 100 g mielonego mięsa wołowego, • mały bakłażan, • średni pomidor, • łyżka oleju rzepakowego, • kromka pumpernikla, • pieprz naturalny i ziołowyBakłażan przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Mocz ok. godziny w osolonej wodzie. Osusz i podduś na patelni z odrobiną wody. Do mięsa dodaj przyprawy i smaż bez tłuszczu przez ok. 15 minut, mieszając. Pomidor pokrój na kilka grubych plastrów i podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będzie miękki. Na każdą połówkę bakłażana wyłóż połowę porcji mięsa, przykryj plastrami pomidora. Podawaj z pieczywem.
Sałatka ze szparagami• słoik szparagów konserwowych, • ćwierć główki sałaty, • mała czerwona papryka, • pół małego fileta z kurczaka, • cienki plaster sera feta, • łyżeczka musztardyMięso podduś bez tłuszczu. Szparagi, paprykę i ser pokrój. Połóż gotowe mięso na liściach sałaty i dodaj mieszankę warzywną. Polej musztardą i dopraw.
Kanapki na słodko i ostro• mała grahamka, • średnia tarta marchewka, • 2 łyżki rodzynek, • imbir, • pół małego opakowania pasztetu sojowego z lubczykiem, • średni pomidor, • 10 kiełków sojowychWymieszaj marchew z rodzynkami i imbirem. Połóż na połówkę bułki. Drugą połówkę posmaruj pasztetem, udekoruj krojonym pomidorem i posyp kiełkami.
Wiejska fantazja z ananasem• 150 g serka wiejskiego, • plaster ananasa z puszki,• cynamon
Ciemny makaron z tuńczykiem • puszka tuńczyka w sosie własnym, • mała żółta papryka, • 3 łyżki kukurydzy z puszki, • ćwierć główki sałaty, • ćwierć szklanki makaronu razowego, • pół opakowania małego jogurtu naturalnego, • łyżka koperku, • pieprzTuńczyka odsącz. Pokrój paprykę w paseczki, dodaj kukurydzę, rozdrobnioną sałatę. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z rybą i warzywami. Połącz jogurt z koperkiem i pieprzem. Polej sałatkę sosem.
Żółte placuszki z cukinii na ostro• mała cukinia, • 2 łyżki mąki, • łyżka płatków owsianych, • pół małego opakowania serka homogenizowanego, • przyprawy (kurkuma, chili, pieprz, szczypta kakao) Cukinię zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni. Podawaj polanę jogurtem i posypane przyprawami.
Koktajl bananowy z płatkami• szklanka maślanki, • mały banan, • łyżka kakao, • 3 łyżki otrąb pszennych
Kanapka z twarogiem• mała bułka orkiszowa, • mała cykoria, • dwa cienkie plastry chudego sera twarogowego, • łyżeczka koperku
Gotowana pierś z imbirem• 150 g fileta piersi z indyka, • imbir, • 2 czubate łyżki kaszy gryczanej
Surówka z selera• słoik selera konserwowego, • średnie jabłko, • po łyżeczce gorczycy, soku z cytryny i oliwy z oliwek
Dorsz z gorącego pieca• 150 g fileta z dorsza, • łyżeczka oleju roślinnego, • 1/3 opakowania mrożonej marchwi z groszkiem, • 2 łyżki otrąb granulowanych Filet z dorsza obierz ze skóry, skrop olejem, zawiń w folię razem z warzywami. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 minut. Posyp otrębami.
Razowiec z jajkiem• 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego, • jajko na miękko, • 50 g sałaty, • średni pomidor
Kraby z chili i kurkumą• pół opakowania paluszków krabowych (125 g), • 2 małe ziemniaki, • pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, • mały ogórek, • 3 rzodkiewki, • chili, ...
E-nauka