Dieta 1200 kcal (dieta afrodyzjakalna).doc

(110 KB) Pobierz
Niskokaloryczne śniadania


Dieta 1200 kcal (dieta afrodyzjakalna)
DIETA:   Dieta 1200 kcal (dieta afrodyzjakalna)

Zasmakuj w diecie bogatej w składniki wzmagające popęd. Są takie potrawy, które zwiększą twój erotyczny apetyt, ale nie tuszę!

 
 

Dieta trwa: 7 dni
Polecana: wszystkim zdrowym osobom, które chcą przygotować swoje libido na walentynkowy wieczór
Szczególnie bogata w: witaminy A i C, kwas foliowy, cynk, białko i błonnik
Dzienna dawka kalorii: około 1200
Odchudza: 0,5-1 kg tygodniowo


DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE 300 kcal
Jogurt z truskawkami

II ŚNIADANIE 140 kcal
Nastrojowa kanapka z żółtym serem

OBIAD 380 kcal
Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili

PODWIECZOREK 150 kcal
Średnia pomarańcza, 3 suszone morele

KOLACJA 220 kcal
Gładka zupa z dyni


DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE 260 kcal
Twarogowa mieszanka ze smakołykami

II ŚNIADANIE 150 kcal
Czerwony koktajl

OBIAD 400 kcal
Słodko-ostry krem z grzankami

PODWIECZOREK 130 kcal
Duża gruszka, łyżeczka pestek z dyni

KOLACJA 240 kcal
Pikantny omlet ze szpinakiem


DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE 305 kcal
2/3 szklanki mleka 1,5 proc, pół szklanki pokrojonej brzoskwini z puszki, 3 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami

II ŚNIADANIE 160 kcal
Cienka kromka chleba graham z plastrem wędzonego łososia i małą zieloną papryką

OBIAD 380 kcal
Paprykowa zapiekanka z kaszą

PODWIECZOREK 160 kcal
Duży banan w plasterkach z 7 posiekanymi migdałami

KOLACJA 213 kcal
Zupa z pieprzem


DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE 300 kcal
Półtorej bułki orkiszowej, szynka drobiowa, gruby plaster chudego sera twarogowego, 5 rzodkiewek, średni ogórek w plasterkach

II ŚNIADANIE 140 kcal
Jogurt owocowy 150 g

OBIAD 415 kcal
Pieprzna wołowina w bakłażanie

PODWIECZOREK 130 kcal
Szklanka soku marchwiowo-owocowego, tarta kalarepa na surowo

KOLACJA 205 kcal
Sałatka ze szparagami


DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE 300 kcal
Kanapki na słodko i ostro

II ŚNIADANIE 150 kcal
Wiejska fantazja z ananasem

OBIAD 390 kcal
Ciemny makaron z tuńczykiem

PODWIECZOREK 140 kcal
Duży grejpfrut

KOLACJA 255 kcal
Żółte placuszki z cukinii na ostro


DZIEŃ 6.

ŚNIADANIE 290 kcal
Koktajl bananowy z płatkami

II ŚNIADANIE 160 kcal
Kanapka z twarogiem

OBIAD 380 kcal
Gotowana pierś z imbirem, surówka z selera

PODWIECZOREK 140 kcal
2 średnie mandarynki, 10 migdałów

KOLACJA 240 kcal
Dorsz z gorącego pieca


DZIEŃ 7.

ŚNIADANIE 260 kcal
Razowiec z jajkiem

II ŚNIADANIE 190 kcal
150g serka wiejskiego z brzoskwinią

OBIAD 390 kcal
Kraby z chili i kurkumą

PODWIECZOREK 130 kcal
Średnie kiwi, 3 orzechy włoskie

KOLACJA 208 kcal
Czerwona sałatka z rodzynkami


Karolina Pietraczyk
dietetyk Poradni Żywieniowej FOOD LINE i serwisu www.twojadieta.pl

 

 

 Przepisy kulinarne

 

Dieta 1200 kcal (dieta afrodyzjakalna)

 

Jogurt z truskawkami
• niepełna szklanka jogurtu naturalnego,
• 4 płaskie łyżki zarodków pszennych,
• 3 płaskie łyżki płatków śniadaniowych,
• 1/3 opakowania mrożonych truskawek  

 

Nastrojowa kanapka z żółtym serem
• cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego,
• cienki plaster żółtego sera w kształcie serca,
• średni pomidor  

 

Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili
• 150 g fileta z dorsza (lub oczyszczonych kalmarów),
• 1/3 opakowania brązowego ryżu,
• mała czerwona cebula,
• pół papryczki chili,
• natka pietruszki,
• pieprz,
• łyżka oliwy z oliwek,
• pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej.
Pokrój rybę (kalmary) i papryczkę na kawał¬ki, natkę posiekaj. Ugotuj ryż oraz fasolkę. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj rybę (kalmary) i papryczkę. Duś przez kilka minut, dolej nieco wody i duś przez kolejny kwadrans. Dodaj ryż i natkę. Pozostaw na patelni przez kolejne 10-15 minut.  

 

Gładka zupa z dyni
• 250 g dyni,
• szklanka przegotowanej wody,
• pół opakowania serkanaturalnego homogenizowanego,
• łyżka nasion słonecznika,
• kolendra,
• chili, inne przyprawy
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Duś na patelni bez tłuszczu, ale z odrobiną wody przez ok. 15 minut, następnie zmiksuj. Wlej wodę i jeszcze raz zagotuj. Wymieszaj na gładki krem z serkiem, dodaj przyprawy  

 

Twarogowa mieszanka ze smakołykami
• 1/3 kostki chudego sera białego,
• łyżka pokrojonego szczypiorku,
• 3 łyżki płatków owsianych,
• 3 łyżki otrąb pszennych,
• średnia marchewka,
• średni ogórek,
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
Z sera, szczypiorku, jogurtu, pokrojonych warzyw i otrąb przygotuj masę serową i posyp płatkami owsianymi.  

 

Czerwony koktajl
• mały kefir,
• 1/4 opakowania mrożonych wiśni,
• cynamon  

 

Słodko-ostry krem z grzankami
• 130 g piersi kurczaka (lub krewetek),
• średnia cebula,
• 3 łyżki mleka skondensowanego (lub kokosowego),
• kurkuma,
• plasterek imbiru,
• średni ogórek,
• 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
• mała grahamka
Mięso kurczaka (krewetki) wrzuć do gotującej się wody, pozostaw pod przykryciem kilka minut, wyjmij z wywaru. Zmiksuj cebulę, imbir, ogórek. Dodaj do wywaru, zagotuj. Dodaj do sosu mleko oraz kurczaka (krewetki). Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Pokrój grahamkę w kostkę i opiecz w piekarniku. Przed podaniem dodaj do zupy grzanki i kukurydzę, posyp kolendra.  

 

Pikantny omlet ze szpinakiem
• 1/3 opakowania mrożonego szpinaku,
• 2 średnie jaja,
• łyżka tartego parmezanu,
• ulubione przyprawy
Odparuj rozmrożony szpinak na patelni bez tłuszczu. Zalej zmiksowaną masą z jajek i parmezanu. Przypraw do smaku.  

 

Paprykowa zapiekanka z kaszą
• mała cukinia,
• średni pomidor,
• 1/4 żółtej papryki,
• 2 czubate łyżki kaszy gryczanej,
• cielęcina 130 g,
• łyżeczka oleju sezamowego,
• rozmaryn
Zetnij wierzchni plaster z cukinii i wydrąż miąższ. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni bez tłuszczu. Mięso ugotuj i pokrój na duże kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj cielęcinę z kaszą i warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop olejem sezamowym i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.  

 

Zupa z pieprzem
• szklanka bulionu,
• 1/3 opakowania mrożonych brokułów,
• szklanka utartego selera korzeniowego,
• ząbek czosnku,
• 2 łyżki jogurtu naturalnego,
• łyżka nasion sezamu,
• plaster żółtego sera,
• pieprz
Przygotuj bulion (może być z kostki). Do gorącego bulionu dodaj brokuły, seler, czosnek i ser. Zagotuj, wymieszaj z jogurtem i sezamem, dopraw pieprzem.  

 

Pieprzna wołowina w bakłażanie
• 100 g mielonego mięsa wołowego,
• mały bakłażan,
• średni pomidor,
• łyżka oleju rzepakowego,
• kromka pumpernikla,
• pieprz naturalny i ziołowy
Bakłażan przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Mocz ok. godziny w osolonej wodzie. Osusz i podduś na patelni z odrobiną wody. Do mięsa dodaj przyprawy i smaż bez tłuszczu przez ok. 15 minut, mieszając. Pomidor pokrój na kilka grubych plastrów i podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będzie miękki. Na każdą połówkę bakłażana wyłóż połowę porcji mięsa, przykryj plastrami pomidora. Podawaj z pieczywem.  

 

Sałatka ze szparagami
• słoik szparagów konserwowych,
• ćwierć główki sałaty,
• mała czerwona papryka,
• pół małego fileta z kurczaka,
• cienki plaster sera feta,
• łyżeczka musztardy
Mięso podduś bez tłuszczu. Szparagi, paprykę i ser pokrój. Połóż gotowe mięso na liściach sałaty i dodaj mieszankę warzywną. Polej musztardą i dopraw.  

 

Kanapki na słodko i ostro
• mała grahamka,
• średnia tarta marchewka,
• 2 łyżki rodzynek,
• imbir,
• pół małego opakowania pasztetu sojowego z lubczykiem,
• średni pomidor,
• 10 kiełków sojowych
Wymieszaj marchew z rodzynkami i imbirem. Połóż na połówkę bułki. Drugą połówkę posmaruj pasztetem, udekoruj krojonym pomidorem i posyp kiełkami.  

 

Wiejska fantazja z ananasem
• 150 g serka wiejskiego,
• plaster ananasa z puszki,
• cynamon  

 

Ciemny makaron z tuńczykiem
• puszka tuńczyka w sosie własnym,
• mała żółta papryka,
• 3 łyżki kukurydzy z puszki,
• ćwierć główki sałaty,
• ćwierć szklanki makaronu razowego,
• pół opakowania małego jogurtu naturalnego,
• łyżka koperku,
• pieprz
Tuńczyka odsącz. Pokrój paprykę w paseczki, dodaj kukurydzę, rozdrobnioną sałatę. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z rybą i warzywami. Połącz jogurt z koperkiem i pieprzem. Polej sałatkę sosem.  

 

Żółte placuszki z cukinii na ostro
• mała cukinia,
• 2 łyżki mąki,
• łyżka płatków owsianych,
• pół małego opakowania serka homogenizowanego,
• przyprawy (kurkuma, chili, pieprz, szczypta kakao)
Cukinię zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni. Podawaj polanę jogurtem i posypane przyprawami.  

 

Koktajl bananowy z płatkami
• szklanka maślanki,
• mały banan,
• łyżka kakao,
• 3 łyżki otrąb pszennych  

 

Kanapka z twarogiem
• mała bułka orkiszowa,
• mała cykoria,
• dwa cienkie plastry chudego sera twarogowego,
• łyżeczka koperku  

 

Gotowana pierś z imbirem
• 150 g fileta piersi z indyka,
• imbir,
• 2 czubate łyżki kaszy gryczanej  

 

Surówka z selera
• słoik selera konserwowego,
• średnie jabłko,
• po łyżeczce gorczycy, soku z cytryny i oliwy z oliwek  

 

Dorsz z gorącego pieca
• 150 g fileta z dorsza,
• łyżeczka oleju roślinnego,
• 1/3 opakowania mrożonej marchwi z groszkiem,
• 2 łyżki otrąb granulowanych
Filet z dorsza obierz ze skóry, skrop olejem, zawiń w folię razem z warzywami. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 minut. Posyp otrębami.  

 

Razowiec z jajkiem
• 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego,
• jajko na miękko,
• 50 g sałaty,
• średni pomidor  

 

Kraby z chili i kurkumą
• pół opakowania paluszków krabowych (125 g),
• 2 małe ziemniaki,
• pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru,
• mały ogórek,
• 3 rzodkiewki,
• chili,
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin