Kapuÿciana jesienna zapiekanka, indyk w jogurtowym curry.doc

(23 KB) Pobierz
Kapuściana jesienna zapiekanka

Kapuściana jesienna zapiekanka

 

1 mała główka kapusty włoskiej
25 dag mięsa mielonego
1 łyżka oleju
1 puszka pomidorów
ząbek czosnku
tymianek
1 żółtko
łyżka kwaśnej gęstej śmietany
sól, pieprz
drobno starty żółty ser (im więcej, tym lepiej)

Kapustę czyścimy, kroimy w cząstki, w garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy cząstki kapusty na ok. 10 min, a następnie wyjmujemy ją i osączamy.
W tym czasie mielone mięso należy podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Pomidory rozdrabniamy (można użyć sosu pomidorowego lub przecieru skarmelizowanego wcześniej), przelewamy do żaroodpornej formy (najlepiej okrągłej).
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pomidorami i tymiankiem. Cząstki kapusty układamy w formie na pomidorach. Na wierzch rozsmarowujemy masę mięsną.
Żółtko należy rozmącić ze śmietaną, dodajemy ser, mieszamy, polewamy zapiekankę, można jeszcze dodatkowo posypać z wierzchu serem startym.
Zapiekamy ok. 15 min w temp. 200 °C. Podajemy zaraz po sporządzeniu.

 

 

 

Indyk w jogurtowym curry

 

Składniki:

 

500 g piersi indyka

— 4 małe lub 2 duże cebule

— 2 ząbki czosnku

— 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

— 1 duży lub 2 małe jogurty naturalne

— 1 łyżka oliwy z oliwek

— 2 łyżki przyprawy curry

 

Przygotowanie:

 

• pokrojone w piórka cebule z rozgniecionym czosnkiem i koncentratem pomidorowym podsmażyć na oliwie,

• zdjąć z gazu, zalać jogurtem, wsypać curry i wymieszać,

• mięso pokroić w kostkę i dodać do całości,

• odstawić na godzinę do lodówki (mięso wspaniale przejdzie aromatem potrawy),

• dusić pod przykryciem ok. 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin