Świąteczna szynka pieczona, kaczka po pekińsku.doc

(24 KB) Pobierz
Świąteczna szynka pieczona

Świąteczna szynka pieczona   

 

1 mała szynka wieprzowa z kością (cała)

3/4 szkl. Sosu Sojowego Zagęszczonego Słodkiego

1 łyżka sherry

6 ząbków czosnku, rozgniecionych

1 goździk, roztarty

1 łyżka Sosu Chilli Ostrego

2 łyżki dżemu ananasowego

1 łyżeczka imbiru w proszku

3 łyżki mąki kukurydzianej

2 plastry ananasa pokrojone w kostkę

miseczka z wodą do wstawienia do piekarnika

 

Obrać szynkę za skórki i ponacinać w kratkę. Przygotować sos z 5 łyżek

sosu sojowego, sherry, 3 ząbków czosnku i goździka. Zawinąć szynkę w

folię i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Przygotować sos z

reszty sosu sojowego, sosu chilli, dżemu ananasowego, czosnku, imbiru i

mąki kukurydzianej. Włożyć szynkę do mocno nagrzanego piekarnika na około

25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do około 175 stopni C i piec

25 minut na każde 500 g wagi mięsa. Na pół godziny przed końcem pieczenia

polać szynkę sosem. Podawać na zimno lub gorąco udekorowaną ananasem.

 

 

 

Kaczka po pekińsku  

1 kaczka

marynata:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
łyżka mąki
50 ml wódki
łyżeczka octu winnego
łyżeczka oleju
posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
2 goździki
anyżek
koper włoski
cynamon
sól, pieprz

Kaczkę opłukać, zanurzyć we wrzątku, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Wymieszać składniki marynaty, posmarować nią kaczkę i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Kaczkę wstawić do piekarnika o temp. 200 st. C, piec 20 min., temp. obniżyć do 160 st. C. Piec jeszcze 1h polewając wytwarzającym się sosem.  Ponownie podwyższyć temp. do 200 st. C. i piec 20 min. Pokrojoną kaczkę podawać z sosem śliwkowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin