przepisy a.txt

(21 KB) Pobierz
Sernik Natalia 
Przepis pochodzi z ksi��ki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" 

Trudno��: trudniejsze


Sk�adniki


Ciasto kruche
		
�		30 dag m�ki pszennej
		
�		20 dag margaryny
		
�		2 ��tka
		
�		1/2 szklanki cukru pudru
		
�		2 �y�ki kwa�nej �mietany
		
�		2 p�askie �y�eczki proszku do pieczenia
		

Sernik
		
�		60 dag sera zmielonego
		
�		20 dag orzech�w mielonych
		
�		1 szklanka cukru kryszta�u
		
�		5 jajek
		
�		2 �y�ki budyniu �mietankowego lub waniliowego
		
�		1/2 kostki margaryny
		

Masa kawowa
		
�		1 kostka mas�a
		
�		2 jajka
		
�		3/4 szklanki cukru kryszta�u
		
�		2 �y�ki kawy "Inki"
		
�		1 kieliszek spirytusu
		
�		1 s�oik powide�
		

Etapy przygotowania

Ciasto kruche
				
1.		M�k�, margaryn� posieka� no�em a� do po��czenia si� sk�adnik�w, doda� ��tka, cukier, �mietan�, proszek do pieczenia, zarobi� ciasto, sch�odzi� w lod�wce przez 1 godzin�. zimne ciasto podzieli� na 2 cz�ci i upiec 2 placki.
				
Sernik
				
1.		Margaryn� uciera� powoli, dodaj�c cukier, ��tka, ser, orzechy, budy�. Bia�ka ubi� na sztywno ze szczypt� soli, po��czy� z mas� serow�, lekko wymiesza�. Piec ko. 40-50 min. w temp. 170 stopni C.
				
Masa kawowa
				
1.		Kaw� rozpu�ci� w 1/4 szklanki goracej wody i przestudzi�. Jajka i cukier ubi� na parze na puszyst� mas�. Mas�o utrze� na kerm, doda� przestudzon� mas� jajeczn�, kaw� i spirytus.
				
Prze�o�enie ciasta:
				
1.		Ciasto kruche - powid�a - sernik - masa awowa - ciasto kruche - na wierzch polewa.
				
		


2007-10-05




Przepisy
	Przepisy Agnieszki Maci�g - "Smak �ycia"
	Przepisy Agnieszki Perepeczko - "�niadanie w ��ku i inne rozkosze... kulinarne"
	Przepisy Bo�eny Dykiel
	Przepisy Jamie'go Oliver'a - "Lubi� gotowa�"
	Przepisy Katarzyny Likus - "Kuchnia najlepsza pod s�o�cem"
	Przepisy Piotra Adamczewskiego
	Przepisy Roberta Mak�owicza - "CK Kuchnia"
	Przepisy Roberta Mak�owicza - "Podr�e kulinarne Roberta Mak�owicza. Smak W�gier"
	Przepisy Roberta Sowy - "Esencja smaku" �
	Specja�y siostry Anastazji
	Przepisy Macieja Kuronia - "Gotuj ze mn�" �
		
ODS�UCHAJ

	Ocena przepisu	
	
	

4.49/5 (120 g�os�w)
	
	

Placek "Cygan" 
Przepis pochodzi z ksi��ki pl: "103 ciasta siostry Anastazji". 


Sk�adniki


Ciasto:
		
�		15 dag mas�a
		
�		25 dag cukru pudru
		
�		6 ��tek
		
�		10 dag miodu p�ynnego
		
�		30 dag zmielonego maku
		
�		5 dag kakao
		
�		1 �y�eczka sody
		
�		1 �y�eczka cynamonu
		
�		3 �y�eczki m�ki ziemniaczanej
		

Masa:
		
�		1/2 l mleka
		
�		1 �y�ka cukru
		
�		cukier waniliowy
		
�		3 �y�ki m�ki ziemniaczanej
		
�		3 �y�ki m�ki pszennej
		
�		1 kostka t�uszczu
		

Ponadto:
		
�		1 du�a paczka biszkopt�w
		
�		2 czerwone galaretki.
		

Etapy przygotowania

Ciasto:
				
1.		Utrze� mas�o, cukier i ��tka. Doda� mi�d, zmielony mak i uciera� oko�o 30 minut. Doda� kakao, sod�, cynamon, m�k� ziemniaczan� i dok�adnie wymiesza�. Ubi� pian� z bia�ek, doda� do ciasta i delikatnie wymiesza�. Piec w temp. 180 stopni C ok. 1 godzin� i przekroi� na 2 placki.
				
Masa budyniowa:
				
1.		Cz�� mleka wymiesza� z cukrem waniliowym, m�k� pszenn� i ziemniaczan�. Reszt� mleka zagotowa� z cukrem. Wla� rozrobion� m�k� i ugotowa� budy�, odstawi� do wystygni�cia. T�uszcz utrze� i dodawa� ostudzony budy�, ucieraj�c.
				
Prze�o�enie placka:
				
1.		Placek - masa - paski galaretki pomi�dzy biszkoptami masa - placek - pole




Ciasto cappuccino 
Przepis pochodzi z ksi��ki pt. "103 ciasta siostry Anastazji". 

Trudno��: trudne


Sk�adniki


I ciasto:
		
�		8 jaj
		
�		28 dag cukru kryszta�u
		
�		16 dag m�ki pszennej
		
�		4 dag kakao
		
�		1 �y�eczka proszku do pieczenia
		

II ciasto:
		
�		20 dag kokosu
		
�		5 bia�ek
		
�		1 szklanka cukru zwyk�ego
		
�		1 �y�eczka proszku do pieczenia
		

Masa:
		
�		5 ��tek
		
�		cukier waniliowy
		
�		3 �y�ki m�ki zwyk�ej
		
�		1 budy� �mietankowy lub waniliowy (bez cukru)
		
�		2 szklanki mleka
		
�		3/4 szklanki cukru
		
�		1 kostka mas�a
		
�		3 dag kawy cappuccino o smaku waniliowym w proszku
		

Etapy przygotowania

I ciasto:
				
1.		Przygotowa� biszkopt: bia�ka ubi� na sztywno, doda� cukier i ��tka. Doda� m�k� zmieszan� z proszkiem i lekko wymiesza�. Wyla� na form� do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.
				
2.		Po upieczeniu przekroi� na 2 cz�ci.
				
II ciasto:
				
1.		Bia�ka ubi� z cukrem.
				
2.		Doda� kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymiesza�.
				
3.		Piec na z�oty kolor w temp. 160-180 stopni C przez 30 min.
				
Masa:
				
1.		Mleko, cukier, budy�, m�k�, cukier waniliowy i ��tka zmiesza� i ugotowa� budy�.
				
2.		Mas�o utrze� na puch, doda� wystudzo-ny budy� oraz kaw�, ci�gle ucieraj�c.
				
Prze�o�enie placka:
				
1.		I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto -polewa.
				
		


2007-09-17
lacek "Marysie�ka" 
Przepis pochodzi z ksi��ki "103 ciasta siostry Anastazji" 

Trudno��: trudne


Sk�adniki


I placek:
		
�		7 jaj
		
�		1 szklanka cukru
		
�		2 pe�ne �y�ki sypkiego kakao
		
�		5 pe�nych �y�ek m�ki pszennej
		
�		2 p�askie �y�eczki proszku do pieczenia
		

II placek:
		
�		25 dag w�oskich orzech�w
		
�		5 bia�ek
		
�		20 dag cukru kryszta�u
		
�		1 1/2 �y�ki miodu
		
�		1 �y�ka m�ki ziemniaczanej
		
�		1 �y�ka m�ki pszennej
		
�		1 �y�eczka proszku do pieczenia
		

Krem:
		
�		1/2 l mleka
		
�		1 cukier waniliowy
		
�		5 ��tek
		
�		20 dag cukru
		
�		1 1/2 �y�ki m�ki ziemniaczanej
		
�		1 kostka margaryny
		

Etapy przygotowania

Placek I:
				
1.		Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Doda� cukier, ��tka, kakao, proszek z m�k� i wymiesza�. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroi� placek na 2 cz�ci.
				
Placek II:
				
1.		Bia�ka ubi� z cukrem. Doda� pokrojone orzechy z reszt� sk�adnik�w i wymiesza�. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
				
Krem:
				
1.		Odla� p� szklanki mleka, a reszt� zagotowa� z cukrem waniliowym. Utrze� ��tka z cukrem, doda� m�k� ziemniaczan� i p� szklanki mleka. Wszystko wla� na gotuj�ce mleko i ugotowa� z tego budy�. Utrze� margaryn� i doda� przestudzony budy�.
				
Prze�o�enie placka:
				
1.		I placek (pierwsza cz��) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga cz��). Na wierzch polewa kakaowa.
				
		


2007-09-18







	
ODS�UCHAJ

	Ocena przepisu	
	
	

4.47/5 (126 g�os�w)
	
	

S�kaczek 
Przepis pochodzi z ksi��ki "103 ciasta siostry Anastazji" 

Trudno��: �atwe


Sk�adniki


Cisato:
		
�		35 dag m�ki
		
�		1 kostka margaryny
		
�		12 dag cukru kryszta�u
		
�		2 �y�ki kwa�nej �mietany
		
�		2 jajka
		
�		2 �y�eczki proszku do pieczenia
		

Masa jab�kowa:
		
�		1 kg jab�ek
		
�		2 galaretki ��te
		

Masa orzechowa:
		
�		18 dag posiekanych orzech�w
		
�		18 dag cukru kryszta�u
		
�		3 �y�ki mleka
		
�		3 �y�ki miodu
		
�		15 dag mas�a
		

Etapy przygotowania

Ciasto:
				
1.		Zarobi� ciasto kruche: m�k� zmiesza� z proszkiem do pieczenia. Margaryn� zetrze� na tarce do jarzyn na du�ych oczkach i doda� m�ki. Dok�adnie zmiesza�skladniki. ��tka, cukier, cukier waniliowy roztrzepa� w �mietanie. Doda� m�ki z margaryn� i wyrobi� ciasto.
				
2.		Podzieli� na 3 cz�ci i upiec 3 placki w temp. 200-220 C, a� si� zarumieni�.
				
Masa jab�kowa:
				
1.		Jab�ka obra� i zetrze� na tarce o grubych oczkach. Sma�y� pod przykryciem 10 minut. Doda� galaretki w proszku i dobrze wymiesza�.
				
Masa orzechowa:
				
1.		Wszystkie sk�adniki wymiesza�. Lekko zagotowa�.
				
Prze�o�enie placka:
				
1.		Placek - masa jab�kowa - placek - masa jab�kowa - placek - masa orzechowa.
				
		


2007-09-19







	
ODS�UCHAJ

	Ocena przepisu	
	
	

4.47/5 (90 g�os�w)
	
	

Placek serowo-orzechowo-kokosowy 
Przepis pochodzi z ksi��ki "103 ciasta siostry Anastazji" 

Trudno��: trudny


Sk�adniki


CIASTO SEROWE:
		
�		60 dag sera
		
�		6 jaj
		
�		25 dag cukru pudru
		
�		2 �y�ki m�ki ziemniaczanej
		
�		12 dag margaryny
		
�		1/2 �y�eczki proszku do pieczenia
		

CIASTO KOKOSOWE:
		
�		4 bia�ka
		
�		15 dag cukru
		
�		15 dag kokosu
		
�		2 �y�ki m�ki ziemniaczanej
		

CIASTO ORZECHOWE:
		
�		4 jaja
		
�		1 �y�ka kakao
		
�		10 dag mielonych orzech�w
		
�		10 dag cukru
		
�		3 �y�ki m�ki pszennej
		
�		1/2 �y�eczki proszku do pieczenia
		

Etapy przygotowania

CIASTO SEROWE:
				
1.		Ubi� pian� z bia�ek. Margaryn� utrze� z cukrem i ��tkami. Doda� zmielony ser, m�k�, proszek i pian� z bia�ek.
				
CIASTO KOKOSOWE:
				
1.		Ubi� bia�ka. Doda� cukier, m�k� i kokos.
				
CIASTO ORZECHOWE:
				
1.		Ubi� bia�ka. Doda� cukier, ��tka, orzechy, m�k� i lekko wymiesza�.
				
Przygotowanie do pieczenia:
				
1.		Ciasto serowe - ciasto kokosowe � ciasto orzechowe. Piec w temp ok. 180 C przez 60 min.
				
		


2007-09-21






	
ODS�UCHAJ

	Ocena przepisu	
	
	

4.49/5 (108 g�os�w)
	
	

Raffaello z adwokatem 
Przepis pochodzi z ksi��ki "173 specja�y siostry Anastazji" 

Trudno��: trudniejsze


Sk�adniki


Biszkopt
		
�		6 jajek
		
�		1 szklanka cukru kryszta�u
		
�		1 szklanka m�ki pszennej
		
�		1 ly�eczka proszku do pieczenia
		
�		1 cukier waniliowy
		

Ciasto kokosowe
		
�		5 bia�ek
		
�		3/4 szklanki cukru kryszta�u
		
�		20 dag wi�rk�w kokosowych
		
�		1 �y�ka m�ki pszennej
		
�		1 �y�ka m�ki ziemniaczanej
		
�		1 �y�eczka proszku do pieczenia
		

Masa I
		
�		3 ��tka
		
�		3 �y�ki cukru kryszta�u
		
�		1 szklanka mleka
		
�		1 kostka mas�a
		
�		1 �y�ka m�ki ziemniaczanej
		
�		3-4 �y�ki waniliowej kawy cappuccino
		

Masa II
		
�		1/2 l s�odkiej �mietany kremowej
		
�		2 �mietany "�nie�ka"
		
�		1 szklanka adwokata
		
�		1 du�a paczka biszkopt�w
		
�		2 �y�ki wi�rk�w kokosowych
		
�		...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin