Herbata w diecie małego dziecka.doc

(31 KB) Pobierz
Herbata w diecie małego dziecka

Herbata w diecie małego dziecka

Herbata podobnie jak kawa jest napojem o działaniu pobudzającym, ze względu na zawartą w niej teinę.
Dzieciom do pierwszego roku życia podajemy herbatki owocowe, z kopru włoskiego, które nie zawierają związków pobudzających.
Powyżej roku możemy powoli wprowadzać czarne, zielone herbaty, jednak, aby były one napojem polecanym dla dzieci należy parzyć je w odpowiedni sposób.
 
Herbata czarna - zawiera najwięcej substancji pobudzających, w tym teinę i kofeinę - szacuje się że ok. 40 mg na kubek. Herbatę tą należy parzyć dłużej niż 3 minuty, wówczas będzie miała ona właściwości uspokajające, a nie pobudzające. Działanie teiny jest wówczas neutralizowane przez garbniki przedostające się z liści herbaty do naparu Przygotowując herbatę dla dzieci parzymy ją w dużym naczyniu, dłużej niż 3 minuty, najlepiej w dzbanku, następnie wlewając do kubeczka dziecka rozcieńczamy wodą, aby uzyskać lekki napar herbaty.

Herbata zielona - jest to ta sama odmiana herbaty, co czarna, różni się jedynie tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Dzięki temu w naparze z herbaty zielonej znajdują się, korzystne z punktu widzenia zdrowia, związki mające działanie przeciwutleniające. Herbatę zieloną, podobnie jak czarną należy parzyć dłużej niż 3 minuty, wówczas będzie miała ona właściwości uspokajające.

Prawdziwą zieloną herbatę z liści (nie z torebek), z której otrzymujemy mocny napar, dobrze jest parzyć kilkakrotnie i podawać dziecku napój dopiero z 2, 3 parzenia.

Herbata roibos - otrzymywana z drzewa zaliczanego do roślin motylkowych, rosnącego w południowej Afryce. Herbata roiboos nie zawiera kofeiny, charakteryzuje się niską zawartością teiny. Śladowa ilość garbników sprawia, że herbata roiboos nie ma gorzkiego posmaku w przeciwieństwie do herbaty zielonej. Herbata roiboos bogata jest w substancje przeciwutleniające. Herbatę roiboos należy parzyć podobnie jak czarną. Jest herbatą polecaną do wprowadzania jako pierwsza.

Herbata biała - jest to ta sama odmiana herbaty, co czarna i zielona; różni się ona czasem zrywania. Biała herbata jest zrywana zanim liście rozwiną się całkowicie, a pąki pokryte są jeszcze białym meszkiem (stąd nazwa herbaty). Proces produkcji białej herbaty jest podobny do zielonej - nie jest ona poddawana fermentacji. Zawartość substancji przeciwutleniających jest jeszcze wyższa niż w zielonej herbacie, a zawartość teiny jeszcze niższa (szacuje się, że ok. 15 mg na kubek). Aby herbata miała działanie uspokajające należy parzyć ją długo (powyżej 3 minut); Polecana jest dla dzieci jeszcze bardziej niż zielona ze względu na słodszy smak (brak goryczki) oraz brak posmaku „trawy".

 

Jajko w diecie niemowlęcia i małego dziecka

Po 7 miesiącu życia do diety niemowlęcia włącza się żółtko jaja.
Pół żółtka (ok. 1,5 łyżeczki surowego) należy dodawać, co drugi dzień do zupy lub przecieru jarzynowego z gotowanym mięsem.
Surowe żółtko przed połączeniem z potrawą należy zahartować dodając do niego trochę gorącej potrawy; całość należy zagotować. Do zupy można dodać również roztarte żółtko ugotowane na twardo. Nigdy nie podajemy surowego jaja.

Od 9 miesiąca - jeśli dziecko karmione jest sztucznie i od 10 - gdy karmione jest naturalnie, codziennie podaje się pół żółtka do posiłku obiadowego.

Od 11 miesiąca życia wprowadza się 3-4 razy w tygodniu całe jajko gotowane na twardo (nie dłużej niż 10 minut), w postaci jajecznicy przyrządzonej na parze lub sadzone na parze.

Dziecku w wieku 1-3 lata, 1 jajko można podawać 4-5 razy w tygodniu. Jeśli jajko jest podawane na obiad zamiast mięsa, powinno otrzymać go więcej niż zwykle, tj. 1,5 sztuki.

Dzieciom, które mają alergię na białka jaja kurzego zalecane są jaja przepiórcze lub całkowita eliminacja jaj.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin