świnie egz.docx

(65 KB) Pobierz

1 charakterystyka świń rasy wbz Wielka biała polska

Jedna z najpopularniejszych ras rodzimych Powstała w wyniku krzyżowania wypierającej świń ostrouchych pochodzenia niemieckiego rasą wielką białą angielską Jest rasą szybko rosnącą raczej później dojrzewającą Osobniki dojrzewające osiągają masę ok. 300-400 kg Lochy tej rasy są dobrymi i troskliwymi matkami Odchowują średnio 9,5-10prosiąt średnia masa miotu w wieku 3 tyg to ok. 65 kg Rasa charakteryzuje się dużą odpornością na stres i trudne warunki środowiskowe W bardzo dobrych warunkach bytowych i żywieniowych ich średnie przyrosty dzienne wynoszą 750-850 g

2 charakterystyka świń rasy pbz (polska biała zwisłoucha)

Bardzo popularna populacja w naszym kraju powstała w wyniku krzyżowania świń miejscowych głównie z rejonu małopolski z niemiecką zwisłouchą a po wojnie z szwedzką landrace. Świnia ta charakteryzuje się bardzo szlachetnym pokrojem Nieco mniej wyrostowa niż wbp dorosłe osobniki waż aok 300-350 kg Część populacji charakteryzuje podatność na stres  Przy zapewnieniu jej optymalnych warunków środowiskowych uzyskuje się materiał o wysokiej mięsności i dużej powierzchni oka polędwicy Liczba prosiąt odsadzonych od lochy w miocie to 10,99 Zaleca się stosowanie tej rasy do krzyżowania towarowego jako komponent mateczny z rasą wbp

3 charakterystyka świń rasy Puławskiej

Rasa ta powstała w wyniku krzyżowania wypierającego prymitywnych świń rodzimych na Lubelszczyźnie rasą berkshire Zastosowanie następnie krzyżowanie uszlachetniające rasami białymi głównie wielką białą przekształciło tłuszczowe świnie puławskie w typ bardziej mięsny Zwierzęta tej ras są średniej wielkości lochy ważą 200-280 kg a knury 250 -320 kg U świń puławskich połączono cenne właściwości dużej rozrodczości i szybkiego wzrostu z większą odpornością oraz mniejszymi wymaganiami środowiskowymi typowa dla ras rodzimych  W użytkowości rozpłodowej nie ustępuje ona rasom białym  Rozmieszczenie loch zarodowych tej rasy w  małych gospodarstwach sprzyja dużej wydajności miotów Świnie rasy puławskiej reprezentują pośredni typ użytkowy między mięsnymi a mięsno-tłuszczowym

4 charakterystyka rasy świń złotnickiej białej

Świnie te wywodzą się od prymitywnych świń długouchych przewiezionych z terenu Wileńszczyzny w rejon Warmi Populacja mięsnych biało umaszczonych świń uzyskana w wyniku krzyżowania ze szwedzką wyniku krzyżowania ze szwedzką landrace dała początek rasie złotnickiej białej Rasa złotnicka biała pod względem wyglądu zewnętrznego i rozmiarów ciąła przypomina świnie pbz ale wartością użytkową im ustępuję

5 charakterystyka rasy świń złotnickiej pstrej

Początek tej rasie dały świnie mięsno- słoninowe o pstrym umaszczeniu i zwisających uszach wywodzące się od prymitywnych zwierząt z Wileńszczyzny W odróżnieniu od świń złotnickich białych populacja świń złotnickiej pstrej nie była poddawana krzyżowaniu a jedynie wieloletniej selekcji Zwierzęta mają Male wymagania środowiskowe  są odporne na stresy a mięso ich jest dobrej jakości Dorosłe lochy ważą 200-240 kg a knury 240-280 kg Wynik użytkowości rozpłodowej loch są małe Zwierzęta tej rasy rosną zdecydowanie wolniej i mają znacznie grubszą słoninę od świń innych ras krajowych Rasa złotnicka pstra jest obok świń rasy puławskiej i złotnickiej białej objęta hodowla zachowawczą

6 charakterystyka rasy świń diuroc

Rasa ta została wytworzona w USA drogą krzyżowania czerwono umaszczonych świń gwinejskich Hiszpańskich portugalskich i rudo umaszczonej odmiany berkshine Duroca charakteryzuje stuprocentowa odporność na stres łatwość aklimatyzacji we wszystkich warunkach środowiskowych Jest to typowo mięsna rasa o charakterystycznym czerwono-brązowo umaszczeniu (10,6mm śr grubość słoniny 59,2% -śr % mięsa w tuszy ) Dorosłe knury mogą ważyć do 400 kg lochy są miej płodne od ras białych ( ok. 9,91 prosiąt odchowanych w miocie) Rasę tę cechuje doskonała jakość i smakowitość mięsa Loszka pochodząca ze skrzyżowania lochy rasy wbp ze knurem duroc  jest bardzo dobrą opiekuńczą matką oraz stanowi doskonały  materiał wyjściowy do produkcji tuczników trójrazowych z pietrainem

7 charakterystyka rasy świń Hampshire

Jest rasą amerykańską pochodzącą od angielskiej świni Wessex Sadle- back Zwierzęta tej Rasy charakteryzują się średnią wielkością i mocną konstrukcją Płodność i troskliwość macierzyńska są nieco gorsze niż populacja miejscowych Cechą dodatnią jest cienka słonina U świń rasy Hampshire występuje gen !!!!!!!!!!RN jego obecność powoduje straty białka oraz zmniejszenie wydajności o 8-10 % w procesie technologicznym W Polsce hodowla ta rasy jest mało popularna ze względu na niską użyteczność rozpłodową loch

8 charakterystyka rasy świń Pietrain

Do przodków tej rasy zalicza się m.in. rasy: berkshire, wessex, tamworth, Yorkshire, świnie z Bayeux oraz świnie iberyjską Masa ciała dorosłego osobników męskich osiąga 300 kg Płodność loch jest umiarkowana liczba prosiąt odchowanych z mitu to 10,24 Pietraina charakteryzuje wybitna wydajność rzeźna wysoki udział mięsa w wyrębach podstawowych oraz bardzo cienka słonina (8,6 m grubość słoniny 60,9 % mięsa w wyrębach tuszy )

Oprócz wymienionych zalet typowe dla tej rasy są cechy średniego tempa wzrostu słabszego wykorzystania paszy i małej odporności na stresy Świnie tej rasy źle znoszą transport przepędy i letnie upały W naszych kraju popularne jest wykorzystywanie pietraina do głównie do produkcji knurów  mieszańców z durocem lub Hampshire

9 charakterystyka rasy świń belgijska zwisłoucha

Wyhodowana w Belgii w wyniku krzyżowania świń n krajowych początkowo z rasami: duńską holenderską i niemiecką a następnie z wielką białą angielską i pietraine Cechy: długi szeroki tułów  białe uszy małe pochylone do przodu Knury 287 kg lochy 270 kg Dobra wartość Tuczna i rzeźna dobre umięśnienie Optymalny stosunek mięsno tłuszczowy Przyrost dobowy 760 kg Wadą jest wodniste mięso Płodność dobra przyrosty dzienne wysokie

10 Jakie rasy brały udział w tworzeniu linii 990 i czym się ona charakteryzuje

Jest mieszanką ras Służy do hodowli knurów ( osobników które powinny stanąć po stronie ojcowskiej) Rasy wchodzące w linie 990 : wbz, złotnicka, belgijska, duroc, Hampshire, zwisłoucha niemiecka, belgijska uszlachetniona krajowa, wlijska uszlachetniona krajowa, Cechy charakterystyczna: dobre tępo wzrostu i wykorzystanie paszy  dobra budowa ciała i umięśnienia różnorodne umaszczenie wysokie przyrosty dzienne ok703 g liczba prosiąt odchowanych do 21 dnia życia -8; ilość mięsa w tuszy- 54%, odporna na stres. Wady: posiada gen warunkujący mięso kwaśne (wynik bardzo dużego potencjału glikogenu w mięśniach) gen wodnistego mięsa

11 pochodzenie świni domowej Podaj cechy fizjologii i budowy znanych ci form dzikich:

Świnia domowa pochodzi od jednego zoologicznego gatunku dzika występującego na olbrzymim obszarze Europy i Azji : -dzik  europejski (rodzinne świnie pół i środ. Europy);- dzik śródziemnomorski (połu Europy);- dzik azjatycki (rodzime świnie Azji)

Dzik europejski- bardzo- ciężka długa wąska głowa, skóra gruba pokryta długą gęstą szczeciną na zimę podbita włosem puchowym; masa ciała dochodzi do 200 kg zwierze duże o silnie rozbudowanym przodzie głębokiej i płaskiej klatce piersiowej dużej łopatce; krótkim wygiętym ku górze w okolicy kłębu i grzbiecie; nogi długie silnie przed zimą gromadzi duże ilości słoniny i sadła ale bardzo mało tłuszczu międzymięśniowego rośnie długo i powoli

Dzik azjatycki- krótka i szeroka głowa skóra dość delikatna, bardzo silnie pigmentowana i prawie goła ma biała pręgi przebiegające po bokach głowy; masa ciała 100 kg zwierze małe wałeczkowatym tułowiu , wklęsłym grzbiecie słabym kośćcu krótszych i słabszych nogach nie wytwarza tłuszczu podsuwnego ale odkłada dużo tłuszczu międzymięśniowego i śródmięśniowego, bardzo wcześnie dojrzewa

Dzik europejski- 1 ruja w ciągu roku (listopad) chude mięso zła płodność(5 prosiąt w miocie) wszystkożerne

Świnia domowa- zmiana proporcji ciała (przód słaby tył dobrze umięśniony głowa mała) ruja o 21 dni ( systematyczna w ciągu roku), 2 mity w ciągu roku bardzo szybko rosną świetnie wykorzystuje pasze osobne wykorzystanie tk tłuszczowej ok. 18 prosiąt w miocie lochy dojrzewają wcześnie (2,3 lata)tuczniki przy masie 110 kg kończą tucz i dojrzewanie. Przekazywane cechy : wielorodność, wszystkożerność i dobrze rozwinięty zmysł: smaku węchu słuchu przy słabym wzroku.

12 wymień i krótko omów zagraniczne rasy świń które brały udział w tworzeniu i uszlachetnianiu ras krajowych

Wielka biała angielska – nie znana jest metoda jej powstania ale wiadomo że w kształtowaniu odegrał knur Samson i locha Matchless Cechy: duże rozmiary duża mleczność wysoka płodność i większa odporność bardzo szybkie tempo wzrostu ale późne dojrzewanie masa ciała ok.  300 kg

Barkshine- powstała na podłożu prymitywnych angielskich świń zwisłouchych krzyżowanych ze świnią chińską i syjamską później z knurem pochodzącym po dziku śródziemnomorskim następnie z czarną rasą neapolitańską i wreszcie z rasą essex Cechy: tułów szeroki i głęboki szyja dobrze umięśniona głowa lekka uszy małe, dość krótkie nogi umaszczenie czarne o odcieniu granatowym z białymi końcami nóg, białym ryjem i ogonem (rasa puławska –polska)

Hampshire ad 7

Duroc ad6

13 pojęcie rasy i jej znaczenie w hodowli

Rasa –populacja zwierzą t tego samego gatunku która bytuje w tych samych lub podobnych warunkach środowiskowych mają zbliżone wartości dziedziczące odróżniające je od pozostałych osobników gatunku

14 podaj i omów wskaźniki intensywności produkcji produkcji trzody chlewnej Na jakim poziomie kształtują się one w kraju?

Wskaźniki : - rotacji pogłowia: jest to syntetyczny wskaźnik intensywności produkcji trzody chlewnej wartość tego wskaźnika zależy od ilości tuczników wyprodukowanych, wyników odchowu ile zwierząt urodziło się na tucz , wyników tuczu, żywienia, zdrowia, masy tuczników, czasu trwania tuczu Wpływ mają wysoka płodność, plenność, warunki zoohigieniczne, żywienie i masa ciała ubojowa

Rp= ilość tuczników wyprodukowanych (sztuk na rok)/ średni stan pogłowia* 100%= ok. 136,12%

- udział loch w pogłowiu =liczba loch/ średni stan pogłowia *100%= 9,75

- obsada trzody chlewnej na 100ha użytków rolnych= średni stan pogłowia/ powierzchnia użytków rolnych*100%= 112,07 sztuk na 100ha

- obsada trzody chlewnej na 100 ha gruntów ornych= średni stan pogłowia/ powierzchnia gruntów ornych *100%= 152,74 szt na 100ha

- średnia masa ciała ubijanych tuczników= produkcja żywca wieprzowego (w kg) / produkcja żywca wieprz w szt= 112,50kg/szt ]

-procentowy udział żywca wieprzowego w ogólnej puli żywca rzeźnego produ w kraju *100%= 53,60%

- produkcja żywca wieprzowego od 1 lochy= ogólna prod żywca w tyś ton/ liczba loch w tyś szt=   1570kg

- produkcja mięsa wieprzowego w przeliczeniu na 1 mieszk= produkcja mięsa(2229 tyś ton)/ liczba mieszkańców= 58,4 kg

15 Co to jest rotacja pogłowia Od czego zależy i na jakim poziomie kształtuje się ona w Polsce?

Wskaźniki : - rotacji pogłowia: jest to syntetyczny wskaźnik intensywności produkcji trzody chlewnej wartość tego wskaźnika zależy od ilości tuczników wyprodukowanych, wyników odchowu ile zwierząt urodziło się na tucz , wyników tuczu, żywienia, zdrowia, masy tuczników, czasu trwania tuczu Wpływ mają wysoka płodność, plenność, warunki zoohigieniczne, żywienie i masa ciała ubojowa

Rp= ilość tuczników wyprodukowanych (sztuk na rok)/ średni stan pogłowia* 100%= ok. 136,12%

16 jakie zasadnicze elementy mają decydujący  wpływ na wyniki ekonomiczne w chowie i hodowli trzody chlewnej?

Wyniki użytkowości rozrodczej :

-częstotliwość wyproszeń: czas odpoczynku lochy; długość okresu karmienia

-plenność: intensywność owulacji; skuteczność krycia; zdolność zapłodnienia; zamieralność zarodków i płodów; żywienie lochy; mleczność lochy; straty w czasie odchowu; warunki zoohigieniczne; profilaktyka;

-wyniki tuczu :tempo wzrostu; wykorzystanie paszy do zanieczyszczenia w paszy

- produkcja w systemem taśmowym w cyklu zamkniętym

17 Który ze wskaźników w sposób syntetyczny określa intensywność produkcji trzody chlewnej? (odp uzas)

Wskaźniki  rotacji pogłowia: jest to syntetyczny wskaźnik intensywności produkcji trzody chlewnej wartość tego wskaźnika zależy od ilości tuczników wyprodukowanych, wyników odchowu ile zwierząt urodziło się na tucz , wyników tuczu, żywienia, zdrowia, masy tuczników, czasu trwania tuczu Wpływ mają wysoka płodność, plenność, warunki zoohigieniczne, żywienie i masa ciała ubojowa

Rp= ilość tuczników wyprodukowanych (sztuk na rok)/ średni stan pogłowia* 100%= ok. 136,12%

18Co odzwierciedla wskaźnik „% udziału loch w pogłowiu” jak go obliczamy?

Udział loch w pogłowiu jest odzwierciedleniem intensywności rozrodu im wyższy tym lepiej UL= liczba loch (szt na rok)/ średni stan pogłowia *100%=ok. 10%

Obsada trzody chlewnej na 100 ha użytków rolnych i gruntów ornych: Średni stan pogłowia (szt na rok)/ powierzchnie użytków rolnych lub gruntów ornych *100% ha

UR= 118 szt na 100  ha GO= 152 szt na 100ha Mówi nam to o poziomie gospodarstw Wskaźnik liczymy aby porównać produkcję

19 co to jest struktura stada jak kształtuje się ona w ciągu roku w zależności od przyjętego systemu produkcji?

Jest to stosunek liczbowy poszczególnych grup produkcyjnych Świn utrzymywanych w danym stadzie Jest to liczba zwierząt w poszczególnych grupach produkcyjnych z uwzględnieniem poszczególnych miesięcy  w roku. Stado podstawowe: knury i lochy nisko prośne, wysoko prośne, karmiące, odchowujące, luźne Młodzież: prosięta, loszki, knurki remontowe, warchlaki, tuczniki

Stała struktura stada w systemie taśmowym a w sezonowym systemie jest zgrupowanie wyproszeń i pokryć w 2 sezonach w roku.

20 Omów znaczenie gospodarcze trzody chlewnej?

Hodowla trzody chlewnej zaopatruje rynek w mięso i tłuszcze i podroby. Korzystny skład chem mięsa jako źródła niezbędnych aminokwasów egzogennych eksport do krajów zachodnich ogólnie dostępne mięso na runku smaczne przetwory są dłużej przechowywane dużą wartość energetyczna płodność i plenność, szybkie tępo wzrostu, szybkie dojrzewanie, duża wydajność rzeźna (75-90%) CEL ustalenia struktury stada na fermie przemysłowej- zapewnienie ciągły i rytmiczną produkcje możliwość zaprojektowania pomieszczeń dla zwierząt umożliwia ustalenie zapotrzebowania na pasze wodę ilość uzyskanej gnojowicy DLACZEGO faktyczna ilość loch na fermie różni się od wyliczonego etatu Dlatego że wszystkie lochy nie wykazują w tym samym czasie ruj a zapłodnienie nie są skuteczne w 100% I gdyby faktyczna liczba loch równa była etatowi to rozród na fermie byłby 100%  czyli wszystkie lochy wykazywały by ruje a skuteczność zapłodnienia wynosiła by 100% formy organizacyjnej

21 wymień i omów cechy gatunkowe świń predestynujące je do produkcji mięsa?

Szybkość wzrostu w młodym wieku ponieważ im większe są dzienne przyrosty masy ciała tym większa jest ilość  mięsa zostanie wyprodukowana w okresie intensywnego przyrostu mięśni.

Długość okresu dojrzewania fizycznego ponieważ  im dłużej trwa okres intensywnego przyrostu mięśni tym większe można uzyskiwać tuczniki bez obawy o nadmierne otłuszczenie

22 wymień cechy ważne gospodarczo u trzody chlewnej które decydują o jej przydatności do chowu i hodowli?

1 wysoka płodność i plenność; 2 wczesność dojrzewania; 3 szybkie tępo wzrostu i dobre wykorzystanie paszy; 4 wysoka wydajność rzeźna; 5 wszystkożerność; 6 możliwość zastosowania chowu wielkostadnego; 7 produkcja żywca nie związana z gospodarką; 8 mała pracochłonność; 9 szybka amortyzacja materiału hodowlanego; 10 wysoka wartość nawozowa obornika; 11 wysoka wartość odżywcza wieprzowiny 12 wykorzystanie produktów ubocznych

23 Podaj model organizacyjny hodowli i chowu trzody chlewnej w Polsce (przewidywany do 2010)

Progi na rok 2010 stan pogłowia-19 tys sztuk;  plenność gospodarcza-16 tys sztuk; stan loch- 1425 tys sztuk; wskaźnik rotacji- 120%;ubuj sztuk- 22800 tys sztuk; masa bita ciepła- 1829kg; mięsność-55%; produkcja chudego mięsa- 1000 tys ton; masa ubojowa- 105 k; pożycie mięsa na 1 mieszkańca- 45 kg.

24 jakie widzisz merytoryczne przesłanki przyjętego modelu hodowli i chowu świń w Polsce?

25 jakie należy wszcząć postępowania aby uzyskać wskaźniki produkcyjne trzody chlewnej zaplanowane na rok 2010?

1 wzrost wartości genetycznej ras czystych 2- wdrożenie racjonalnych metod krzyżowania towarowego; 3 –poprawienie warunków środowiskowych i zdrowotności stada

26 w jakim celu wykorzystuje się zjawisko heterozji? Omów na przykładzie trzody chlewnej

Wykorzystuje się w celu zwiększenia użytkowości rozpłodowej liczby prosiąt urodzonych w miocie i mleczności loch Heterozja potomka- 5% wyższa żywotność co powoduje mniejsze straty w czasie odchowu zwiększenie liczba prosiąt odchowanych w miocie Heterozja matki- 6%  (matka jest mieszańcem) rodzi się w miocie więcej prosiąt i ma lepszą mleczność. Heterozja ojca- 3% (ojciec jest mieszańcem) lepsza jakość nasienia większa liczba zapłodnionych kom jajowych zwiększona liczba prosiąt urodzonych  w miocie

27 wymień i scharakteryzuj formy organizacyjne produkcji trzody chlewnej ?

I skala produkcji- chów przydomowy gospodarstwa małe produkcja we własnym zakresie dla własnej konsumpcji żywienie paszami z własnego gospodarstwa chów gospodarczy – produkcja na większą skale żywienie mieszankami własnej roboty ale czasami dokupowane pasze mineralne chów wielkotowarowy- prowadzony przez duże firmy żywienie ze własnym zakresie zwierze dobrze czuje się w dużych stadach; chów przemysłowy – duże firmy żywienie mieszankami kupnymi mechanizacja

II rytmiczność produkcji – 1 produkcja systemem taśmowym (rytmiczna przez cały rok); 2 system sezonowy (2 wyproszenia w ciągu roku jesienią i wiosną);

III sposób prowadzenia produkcji- 1 produkcja w cyklu otwartym (produkcja rozród®tucz); 2- zamknięty cykl (jeden sektor rozród i tucz);

IV rodzaj produkowanego materiału – 1 hodowla zarodowa (praca hodowlana); 2- chów masowy (na tuczniki)

28 Podaj cechy charakterystyczne przemysłowego tuczu trzody chlewnej?

Prowadzony przez firmy występuje duża mechanizacja żywienie mieszankami kupnymi

29 na jakich zasadach opiera się organizacja przemysłowej produkcji trzody chlewnej?

1 produkcja w cyku zamkniętym; 2 optymalne wykorzystanie pomieszczeń; 3 dua koncentracja produkcji; 4 jednolitość wytwarzanego produktu; 5 max wykorzystanie zdolności fizjologicznych zwierząt; 6 optymalizacja żywienie wczesne odsadzanie prosiąt; 7 specjalistyczne pomieszczenia dla określonych grup produkcyjnych; 8 pełna mechanizacja i automatyzacja obsługi; 9 ścisły podział pracy załogi; 10 objecie sanitarno-weterynaryjnych zwierząt

30 jakie typy ferm znajdują obecnie najszersze zastosowanie w praktyce?

Do 10tyś tuczników rocznie

31 W jakim celu ustala się struktur stada na fermie przemysłowej?

W celu zapewnienia ciągłej rytmicznej produkcji możliwość prawidłowego zaprojektowania pomieszczeń umożliwienie zapotrzebowania na pasze i wodę

32 Wytłumacz dlaczego faktyczna ilość loch na fermie przemysłowej różni się od wyliczonego etatu (E) loch?

Faktyczna ilość loch mogła by równać się etatowi tylko w tedy gdy rozród na fermie miał by 100% efektywność – wszystkie lochy wykazywały by ruje a skuteczność zapładniania wynosiła by 100%

33 wymień i opisz formy organizacyjne produkcji trzody chlewnej?

W zależności od skali produkcji –chów przydomowy;- chów gospodarczy;- przemysłowy i wielko towarowy

Z uwagi na rodzaj wytwarzanego materiału: - zarodowy; - reprodukcyjna; -masowy

Z uwagi na sposób prowadzenia produkcji: -system zamknięty;- system otwarty

Z uwagi na rytmiczność produkcji:- taśmowy; -sezonowy

34 Na czym polega taśmowy system produkcji trzody chlewnej Wymień jego wady i zalety oraz podaj w jakich gospodarstwach jest stosowany?

-Pomieszczenia dobrej jakości, -utrudniona selekcja i dezynfekcja pomieszczeń, -stosowana na fermach towarowych + pokrycia i oproszenia przez cały rok odbywają się równomiernie + rodzi się taka sama liczba Prosiąt + równomierny stan pogłowia + mniejsza liczba pomieszczeń dla loch + równomierne zapotrzebowanie na pasze i robociznę

35 Na czym polega sezonowy system produkcji trzody chlewnej Wymień jego wady i zalety oraz podaj w jakich gospodarstwach jest stosowany?

Porody 2 razy do roku (wiosna i jesień)- potrzebna większa ilość pomieszczeń dla loch z prosiętami, -duże zapotrzebowanie na pasze i robociznę, -nierównomierna podaż na rynku,  stosowna w gospodarstwach  indywidualnych zaleta jest uzyskanie dużej ilości materiału wyrównanego pod względem wieku i masy ciała + łatwiejszy wychów prosiąt+ możliwość gruntowej selekcji

36 Porównaj system taśmowy i system sezonowy produkcji trzody chlewnej?

37 Wyjaśnij pojęcia : cykl produkcyjny, Grupa technologiczna, Etat loch oraz podaj jakie sektory produkcji wyróżniamy na fermie przemysłowej ?

Cykl produkcyjny- czas upływający od zapłodnienia lochy do uzyskania przez jej potomstwo pochodzące z  tego samego zapłodnienia masy przez ubojowej względem masy ciała i wieku odpowiedniego do użycia zwierząt do rozpłodu

Grupa technologiczna – określona liczba zwierząt przeznaczona do uformowania w ramach grupy produkcyjnej w okresie jednego rytmu np. liczba prosiąt które trzeba przekazać do warchlakowi w czasie I rytmu

Etat loch- jest to roczna produkcja fermy przez frekwencje oproszeń płodność loch na fermie współczynnik przeżywalności w okresie odchowu i tuczu E= Rp/F*P*Wp

Sektory na fermie produkcyjnej – sektor zapłodnienia i niskiej ciąży; sektor oczekiwania; sektor porodu i karmienia; sektor odchowu warchlaków; sektor tuczu; sektor odchowu loszek remontowych

38Wyjaśnij pojęcia: płodność technologiczna, frekwencja oproszeń, aklimatyzacja oraz wyjaśnij pojęcie cyklu produkcyjnego.

Płodność technologiczna- liczba prosiąt żywo urodzonych w 1 miocie

Frekwencja oproszeń- częstotliwość oproszeń (liczba wyproszeń) w ciągu roku od lochy

Aklimatyzacja- liczba dni przebywania lochy wysoko prośnej w kojcu porodowym przed porodem

Cykl produkcyjny- czas upływający od zapłodnienia lochy do uzyskania przez jej potomstwo pochodzące z  tego samego zapłodnienia masy przez ubojowej względem masy ciała i wieku odpowiedniego do użycia zwierząt do rozpłodu

39 Jakie normatywy wyróżniamy w przemysłowej produkcji trzody chlewnej Sklasyfikuj je?

Wyróżniamy normatywy –stałe i – zmienne.

Stałe- liczba dni w roku długość ciąży u loch

Zmienne- długość okresu ssania prosiąt (21-42dni), frekwencja, długość okresu rozrodu, długość rytmu w dniach , dezynfekcja(3-5 dni), aklimatyzacja (7-10dni)

Normatywy fizjologiczne zwierząt- długość fazy odpoczynku (między odłączeniem prosiąt a ponownym skutecznym pokryciem11 dni) wskaźnik skuteczności krycia, płodność technologiczna, ubytki, średnie życiowe tempo wzrostu warchlaka (300g dziennie), tempo wzrostu tucznika (700g) długość odchowu loszek remontowych (130 dni 230 dni-111kg) intensywność selekcji loszek remont stada (30% rocznie) okres przebywania w sektorach liczba loch przypadająca na 1 knura (natura-20)

40 Podaj normatywy zmienne w przemysłowej produkcji trzody chlewnej?

1 Długość okresu ssania prosiąt które jest limitowane posiadaniem odpowiednich mieszanek i pomieszczeń dla wcześniej odsadzonych prosiąt długość okresu ssania w zależności od przyjętej technologii może się wahać od 21 do 42 dni

2 Frekwencja (f)- od której zależy głównie od długości okresu ssania f= 3,65/ długość okresu ssania

3 Długość okresu rozrodu 365 dniowe frekwencje składa się z :-fazy ciąży; -fazy porodu; - fazy odpoczynku (jałowienia lochy); - faza krycia która jest równa długości rytmu.

4 Długość rytmu w dniach (r )- rytm produkcyjny to czas przeznaczony na forowanie grupy technologicznej zwierząt np. lochy do pokrycia im krótszy jest rytm produkcyjny tym więcej jest grup loch do krycia w ciągu roku ale tym mniej liczne są grupy i odwrotnie Długość rytmu w zależności od technologii może się wahać od 3 do 30 dni

5 Dezynfekcje (od3-5 dni)

6 Aklimatyzacja (od 7 do 10 dni)

41 Podaj normatywy których wielkość jest limitowana przez możliwości fizjologiczne zwierząt?

1 Długość fazy odpoczynku (okres pomiędzy odłączeniem prosiąt a ponownym skutecznym pokryciem lochy) Jak wynika z dotychczasowych doświadczeń z ferm przemysłowych = ok. 11 dni Wynika to z tego że:- u 80% loch ruja występuje po 7 dniach po odsadzeniu; -4-20% loch ruja występuje po 28 dniach po odsadzeniu (tj 7 dni +21 dni );; 80%* 7 dni = 560, 20%*28dni = 560;; 1120/100=11 dni

2 Wskaźnik skutecznego krycia- kształtuje się na poziomie 1,33 czyli jedna locha została skutecznie pokryta należy pokryć względnie za inseminować 1,33 lochy gdy wskaźnik zapłodnień lochy w warunkach fermy przemysłowej = średnio 75% (100/ 75=1,33)

3 Płodność technologiczna = 10 prosiąt

4 Ubytki- w fazie ssania 10% i w okresie warchlaka 3% w okresie tucznika 1% miesięczie (podobnie do odchowu loszek remontowych)

5 Średnie życiowe tępo wzrostu warchlaka= 300g/ dzień(100 dniowy warchlak powinien mieć 30 kg)

6 Tępo wzrostu w okresie tucznika 700 g /dobę

7 Długość odchowu loszek remontowych 130 dni (loszka w wieku 230 dni powinna mieć masę ciała 110kg )

8 Intensywność selekcji loszek podczas ostatecznej kwalifikacji (w wieku ok. 7 miesięcy -30% loszek zostaje wybrakowanych i sprzedanych jako tuczniki)

9 Remont stada = 30%/ rok W celu przeprowadzania takiego remontu wprowadza się do stada podstawowego loch 40% loszek remontowych z których 10% z różnych przyczyn jest wybrakowana i sprzedawana jako tuczniki

10 Okres przebywania zwierząt w różnych sektorach produkcyjnych w fermie

11 Liczba loch przypadająca na jednego knura – przy kryciu naturalnym 20 pryz inseminacji 160

42 Podaj normatywy stałe oraz wyjaśnij co to jest rytm produkcji?

1 Liczba dni w roku (365)

2 Długość ciąży u macior

RYTM produkcyjny: do niego ustala się całą produkcje Najkrótszy rytm ma ferma Gi-gi Długość karmienia oscyluje się wokół 28-32 dni Przy zakładaniu ferm bierze się pod uwagę rytm, długość karmienia, cykl reprodukcyjny, faza odpoczynku lochy, częstotliwość wyproszeń

43 Oblicz frekwencje oproszeń wiedząc że: faza krycia wynosi 3 dni, faza porodu i karmienia 33 dni oraz wyjaśnij co oznacza to pojęcie?

FREKFENCJA OPROSZEŃ= 365 dni w roku/ długość cyklu produkcyjnego= 365 /150= 2,43

Frekwencja oproszeń – częstotliwość wyproszeń  w ciągu roku od lochy Ciążę +odchów prosiąt przy lochach +okres jałowienia do następnego pokrycia

44 Oblicz etat loch wiedząc że roczna produkcja fermy wynosi 15000 tuczników.

ETAT loch= Rp/ F*P*Wp

Rp- Roczyn produkcja fermy

F- frekwencja genetyczna

Wp­- współczynnik przeżywalności w okresie odchowu i tuczu

Współczynnik przeżywalności = 100- % ubytków/ 100= 100-15/100= 0,85

Etat loch= 15000/2,15*9,2*0,85=892,166...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin