PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM.rtf

(2 KB) Pobierz

PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM

 

Składniki:

400 ml wody 500 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 opakowanie drożdży instant ⅓ szkl. ziarenek słonecznika

Z podanych składników zagnieść porządnie ciasto tak, by uzyskać gładką konsystencję i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Po półgodzinie dodać ziaren słonecznika i znów dokładnie wyrobić i odstawić by rosło w ciepłym miejscu przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 45 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.

Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pomiędzy tymi wyrobieniami pozwolimy mu wyrastać. Dlatego warto trzymać się podanego przez mnie orientacyjnego czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta.

Przepis nadaje się również do stosowania w maszynkach do pieczenia chleba. Używając maszynki ustaw program podstawowy, wagę bochenka na 1000g, a stopień spieczenia na średni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin