UNIWERSYTET ROLNICZY
IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE
WYDZIAŁ INŻYNIERII PRODUKCJI I ENERGETYKI
Izabela Tupik
Przenośniki taśmowe w transporcie żywności – przegląd konstrukcji
Praca inżynierska napisana
w Instytucie Inżynierii Rolniczej i Informatyki
pod kierunkiem
Prof. dr hab. Stanisława Kokoszki
KRAKÓW 2011
Imię i nazwisko Autora pracy
Imię i nazwisko Promotora pracy
Stanisław Kokoszka
Wydział + kierunek studiów
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Technika Rolnicza i Leśna
Katedra / Zakład
Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Nadawany tytuł
Inżynier
Tytuł pracy w języku polskim
Słowa kluczowe (maksymalnie 5 słów)
Przenośnik, transport, konstrukcja, przemysł spożywczy
Streszczenie pracy
(maksymalnie 1 200 znaków)
W pracy została dokonana analiza rozwiązań konstrukcyjnych przenośników taśmowych. Analiza ta, przeprowadzona pod kątem rodzaju taśmy transportowej, wykazała iż różne rodzaje przenośników nadają się do transportu różnych produktów. Przeanalizowane zostały też nowe, niedawno wprowadzone rozwiązania konstrukcyjne przenośników. Przedsiębiorstwa produkcyjne zajmujące się produkcją żywności mają zatem szeroki wybór przenośników taśmowych w zależności od tego jaki rodzaj produktów ma być transportowany.
Tytuł pracy w języku angielskim
Conveyor system to transport food - design review
Conveyor, transport, construction, food industry
The study was an analysis of belt conveyors design solutions. This analysis was carried out by type of tape transport, showed that different types of conveyors are suitable for the transport of various products. Were analyzed by a new, emerging design solutions conveyors. Manufacturing companies involved in food production are therefore a wide range of belt conveyors, depending on what kind of products to be transported.
Spis Treści
1. Wstęp............................................................................................. 5
1. 1. Wprowadzenie........................................................................ 5
1.2. Żywność jako ładunek............................................................. 6
1. 3. Cel pracy............................................................................... 12
2. Przegląd konstrukcji przenośników............................................... 12
2. 1. Elementy konstrukcyjne przenośników taśmowych.............. 12
2. 2. Przegląd konstrukcji.............................................................. 34
2.3. Kierunki rozwoju konstrukcji................................................. 50
3. Podsumowanie.............................................................................. 58
4. Literatura....................................................................................... 59
5. Spis rysunków i tabel.................................................................... 62
1. Wstęp
1.1. Wprowadzenie
Przenośnik – jest to środek transportu wewnętrznego, przeznaczony do przemieszczania materiałów różnego rodzaju (sypkich, drobnych, ładunków jednostkowych) po określonym torze. [www.pl.wikipedia.org]
Przenośnik taśmowy jest urządzeniem transportu bliskiego o charakterze ciągłym. Głównym elementem transportowym jest taśma, za pomocą której następuje przemieszczanie ładunków. Przenośniki wykorzystywane są tam, gdzie transport kołowy jest utrudniony lub mniej ekonomiczny. Często mylony z taśmociągiem, który jest układem szeregowo połączonych przenośników taśmowych. [www.pl.wikipedia.org]
Ze względu na rodzaj taśmy przenośniki dzielą się na:
a) przenośniki z taśmą elastyczną:
– taśmą gumowo – tkaninową,
b) przenośniki z taśmą metalową:
– z taśmą siatkową.
c) przenośniki z taśmą modułową (płytkowe).
d) przenośniki taśmowo – rurowe.
[Goździecki, Świątkiewicz H. 1979], [www.amsort.pl],
[http://foresight.cuprum.wroc.pl]
1.2. Żywność jako ładunek
Żywność jest ładunkiem szczególnego przeznaczenia i szczególnego traktowania, jako że bez zapewnienia odpowiednich warunków transportu łatwo niszczy się i psuje. W związku z tym urządzeniom służącym do ich transportu stawia się szczególne wymagania mające na celu zapewnienie zachowania jakości podczas transportu.
Stąd też zagadnienia związane z transportem żywności są ważne i znajdują uzasadnienie w przepisach i wytycznych.
Wymagania stawiane środkom transportu zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Transportu z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności. (Dz. U. z dnia 10 lutego 2003 r.)
Rozdział. 1. Żywność powinna być przewożona specjalistycznymi środkami transportu, przeznaczonymi wyłącznie do transportu artykułów spożywczych, a więc posiadającymi odpowiednią konstrukcję i wyposażenie.
Jeżeli żywność będzie przewożona innymi środkami transportu, powinny być w nich dokonane zmiany konstrukcji i wyposażenia, przystosowujące je do przewozu żywności.
Rozdział. 2. Środki transportu bezwzględnie powinny być utrzymywane w stanie technicznym możliwie jak najlepszym, aby zabezpieczyć żywność przed uszkodzeniami, zanieczyszczeniem i zapewnić zachowanie odpowiedniej jakości. Powinny posiadać powierzchnię ładunkową, przystosowaną do rodzaju przewożonej żywności i konstrukcję, która pozwala na łatwe utrzymanie czystości.
Środki transportu powinny być odpowiednio oznakowane. Należy trwale umieścić na zewnętrznej powierzchni informacji na temat przeznaczenia środka oraz wymagań przepisów ruchu drogowego.
Rozdział. 3. Artykuły żywnościowe powinny być rozmieszczone i zabezpieczone w taki sposób, aby nie doszło do ich zanieczyszczenia lub uszkodzenia.
Pojemniki służące do przewozu żywności, mogą być używane przewozu innych artykułów niż żywność, pod warunkiem, że pomiędzy przewozami będą czyszczone lub dezynfekowane, aby zapobiec zanieczyszczeniom żywności. [www.lex.pl]
Warunki sanitarne mają bardzo duże znaczenie podczas produkcji artykułów spożywczych i są podstawowym wymogiem, który pozwala producentom osiągnąć dobry efekt końcowy, nienaganną jakość, trwałość i estetykę produkowanych wyrobów. Równie ważne są one podczas transportu, załadunku i rozładunku jak też podczas przechowywania surowców.
W transporcie wewnątrzzakładowym najważniejsze wymagania dotyczące przepisów sanitarnych są stawiane:
1) warunkom załadunku i wyładunku produktów spożywczych,
2) warunkom samego transportu zarówno w trakcie dowozu do zakładu...
izebel