Z PIANKĄ.rtf

(1 KB) Pobierz

Z PIANKĄ

Ciasto: 30 dag męki, 20 dag margaryny, 3 żółtka.

Pianka: białko, 10 dag cukru pudru.

Krem: 3 jaja, 3/4 kostki masła, 2 łyżki kakao, pół kieliszka spirytusu

Zagnieść ciasto podsypując mąką. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na grubość około pół centymetra, wykrawać kieliszkiem krążki, kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Z białka ubić pianę dodając cukier. Ubitą pianę kłaść łyżeczką na krążki, lekko rozprowadzić i zapiec w piekarniku (około 7 mini. Przygotować krem kakaowy: ubić na parze jaja z cukrem. Utrzeć masło z ostudzoną masą z jaj. Dodać kakao i spirytus. Smarować ciastka kremem i składać po dwa, trzymając za boczne krawędzie, aby nie połamać pianki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin