Kakaowa rolada z malinami
Składniki:
3 jajka30 g cukru pudru30 g drobnego cukru kryształu30 g mąki tortowej2 łyżki dobrego, ciemnego kakaoSzklanka śmietany 36% 1 łyżka cukru pudrucukier puder do posypaniakubek malin
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 ° C.Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.Jajka i cukier puder ubijamy mikserem .Kakao wymieszać z mąką i delikatnie połączyć z masą jajeczną Wylać na natłuszczony papier i lekko wyrównać łopatką. Piec 12 minut.W tym czasie na stolnicy rozłożyć czystą ściereczkę, na niej położyć arkusz papieru do pieczenia, który należy posypać miałkim cukrem. Następnie położyć na nim upieczone, jeszcze ciepłe ciasto, oderwać delikatnie papier, na którym się piekło i ostrożnie zwinąć ciasto razem z posypanym cukrem arkuszem prostopadle do krótszego boku.Odstawić na 5 minut, by ostygło.W tym czasie ubić śmietanę z łyżką cukru pudru. Rozwinąć ciasto, posmarować bitą śmietaną, posypać malinami i ponownie zwinąć, tym razem bez papieru. Gotową roladę zawijamy w papier i ściereczkę i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.Po schłodzeniu kroimy na porcje i podajemy z malinami.
carmelcurl