Gyros z sosem Metaxa.txt

(1 KB) Pobierz
 Gyros z sosem Metaxa (przepis na 4 porcje)...

2 czerwone papryki 
150 g pieczarek 
cebula
700 g wieprzowiny (moze tez byc drobiowe) 
2-4 lyzki Metaxa (zalezy od gustu)
2 lyzki przecieru pomidorowego 
2 lyzki Cr�me fraiche (albo gestej smietany) 
200 g startego sera (Gouda)

Marynada: czosnek, oregano, tymianek i oliwa
tymianek
pieprz 
oliwa
sol 

� Mieso pokroic w Gyros, marynowac przez ok. dwie godziny w mieszance 
z oliwy, tymianku, oregano i czosnku.
� Papryke pokroic w cienkie paseczki;
 pieczarki zaleznie od wielkosci na pol�wki lub na cwiartki;
 cebule posiekac albo pokroic w p�lplasterki. 
� Papryke, cebule i pieczarki smazyc na rozgrzanej oliwie przez ok. 3 minuty,
 wyjac z patelni. Mieso smazyc porcjami przez ok. 5 minut.
 Wszystko z powrotem przelozyc do patelni,
 dodac Metaxe, przecier pomidorowy, tymianek i  pieprz,
 raz zagotowac. Wmieszac smietane.
� Przelozyc do zaroodpornej formy,
posypac serem i piec w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 10 minut 
(az ser sie ladnie zarumieni). 
� Do tego smakuje najlepiej ryz.

* * *

Jesli chcesz zrobic tylko sos 
: 200 ml goracego bulionu mieszasz z dwiema lyzeczkami maki 
zmieszanymi z odrobina zimnej wody, 
raz zagotowujesz i mieszasz z kieliszkiem Metaxy, 
malym kubeczkiem smietany i doprawiasz sola i pieprzem. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin