Ciasto bananowe
Składniki
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła - miękkiego, więc wyciągniętego wcześniej z lodówki!
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie miałam, nie dodałam)
3 średnie banany - obrane, rozgniecione widelcem, nie musi być dokładnie
masło do wysmarowania blaszki
keksówka o długości 24 cm
Sposób przygotowania
W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawiamy.W drugiej miksujemy masło z cukrem i dodajemy jedno jajko, znów miksujemy i dodajemy drugie jajko. Masę mokrą dodajemy do mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy, aż wszystko się razem połączy. Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem banany i znów delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Studzimy w blaszce, a potem się zajadamy. Smacznego!
Niecierpliwka