Biszkopt.doc

(25 KB) Pobierz

 

Biszkopt, który zawsze się udaje

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 40 minut

Trudność: bardzo łatwy

 

 

Składniki

 

                            4 jajka

                            1 szklanka cukru

                            15 dkg mąki

                            cukier waniliowy

                            1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Etapy przygotowania

 

1.                            Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku, ubić.

                                                       

2.                            Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

                                         

3.                            Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenie - jeśli tortownicę, to tylko spód, boki zawsze można odkroić. Wylać ciasto i delikatnie wyrównać.

 

4.                            Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone: jeśli nie lepi sie do patyczka jest ok. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzić od brzegów formy.

                                                       

5.                            Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce.

6.                            Można biszkopt przekroić i wypełnić dowolnym kremem, można wykorzystać go jako blat pod owoce i galaretkę, można przed pieczeniem wrzucić do ciasta bakalie albo jabłka czy śliwki (z owocami ostrożnie, jeśli wrzuci sie za dużo to może wyjść zakalec). Można przed pieczeniem podzielić ciasto na dwie części, do jednej zamiast łyżki maki dodać łyżkę kakao lub kisielu i nakładać na blaszkę na zmianę - po upieczeniu taki biszkopt można posypać cukrem pudrem albo zrobić polewę.

 

                           

                           

                           

                           

                           

 

                           

 

 

             

                                                       

                                                       

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin