SERNIK KAWOWY
NA SPÓD - BAZĘ CIASTA:1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych ( mogą być nawet wafelki),1/3 szklanki roztopionej Kasi .MASA SEROWA :1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - drobno posiekanej,2 łyżki kawy rozpuszczalnej,2łyżki likieru kawowego lub wody,70 dag serka śmietankowego (mascarpone lub innego),3/4 szklanki cukru,2 łyżki mąki (można użyć 1 łyżkę mąki zwykłej i 1 łyżkę ziemniaczanej) ,1 łyżeczka olejku waniliowego,3 jajka
Wykonanie:
1. Zemleć herbatniki .2. Dodać stopioną Kasię - wymieszać.3. Małą tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym a na to wyłożyć masę z herbatników -równo rozprowadzić (wyrównać).3. Foremkę , na czas wyrabiania masy serowej włożyć do lodówki.4.Przygotowanie masy serowej - w garnku na parze rozpuścić czekoladę , 2 łyżki wody i rozpuszczalną kawę.5. Zdjąć z ognia rozpuszczoną czekoladę , dodać likier (lub wodę) , wymieszać i odstawić do ostygnięcia.6. Serek (twaróg) wymieszać z cukrem, mąką , i olejkiem waniliowym.7. Dodać do gładkiej masy jajka , połączyć składniki.8. Z masy serowej odlać 2 szklanki , przykryć i odstawić .9. Do pozostałej masy dodać ostudzoną czekoladę -połączyć.10 . Wylać powstałą masę(ciemną) na foremkę z herbatnikami - piec tą część 30 minut w temp. 180 stopni.11. Po tym czasie na ciepłe ciasto wylać odstawioną część białą, serową i wstawić do piekarnika na jeszcze 40 minut (180 stopni).12. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polać polewą czekoladową .Żeby sernik był wilgotny stosuję przy pieczeniu TECHNIKĘ GAZETOWĄ ( wyszperany pomysł z netu). Rzeczywiście to się sprawdza . Metoda ta polega na owinięciu formy z zewnątrz przed pieczeniem mokrymi paskami codziennej gazety (czarno- białej) -NIE KOLOROWEJ PRASY!!! Wilgotna gazeta podczas pieczenia oddaje swą wilgoć ciastu, przez co sernik jest delikatniejszy i "odchodzi" sam od blachy
carmelcurl