Krem czekoladowo-orzechowySkładniki:
- 50g orzechów laskowych (ze skorka)- 200g mleka skondensowanego słodzonego- 125g masła- 100g czekolady 74% kakao- łyżka oleju
Wykonanie:
Orzechy wsadzić na 8 minut do piekarnika, żeby je podprażyć. Następnie przełożyć je do czystej ściereczki i trochę potrzeć by odseparować trochę skorek (ale nie dużo). Następnie zmielić je na krem w mikserze (ja użyłam młynka do przypraw)i gotowy przełożyć do miski i dodać do nich mleko, masło i czekoladę. Postawić miskę na garnku z lekko gotująca się woda i powoli wszystko roztopić, aż powstanie gładki i dobrze wymieszany krem. Jeśli woda w garnku zbyt mocno się gotuje, można wyłączyć po 5 minutach. Krem będzie robił się dłużej, ale będzie bardziej gesty. Gdy juz wszystko ładnie się połączy, zdjąć miskę z garnka, dodać łyżkę oleju dokładnie wymieszać w krem i przelać całość do czystego słoika. Zostawić do wystygnięcia i przechowywać w lodowce.
carmelcurl