Tort biszkoptowy z nadzieniem orzechów laskowych .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

8 żółtek

25dag cukru

1 cytryna (sok)

9 białek (piana)

16 dag mąki

tłuszcz do smarowania formy

 

Nadzienie:

 

25 dag orzechów laskowych

25 dag cukru w mączce

wanilia

12 dag gęstej śmietany

 

Lukier waniliowy:

 

30 dag cukru

1/2 szklanki wody

cukier z wanilią

 

Wykonanie:

 

Wyłożyć tortownicę papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto jak podano w przepisie na tort biszkoptowy kawowy, upiec, wyłożyć z tortownicy, zdjąć papier.

 

Sporządzić nadzienie: zrumienić orzechy na złoty kolor, oczyścić w ściereczce z łupinki nasiennej, zemleć z cukrem na maszynce do orzechów. Zmielone orzechy utrzeć w misce, dodać wanilię i tyle śmietany, by nadzienie dało się łatwo rozsmarować na torcie.

 

Placek przekrajać na 3 części, przełożyć 2 razy nadzieniem, posmarować boki, wyrównać, omieść z okruszyn. Sporządzić lukier: z cukru i wody ugotować syrop II stopnia, utrzeć; gdy zbieleje, dodać cukier z wanilią (i odrobiną kwasku cytrynowego).

 

Tort polukrować ciepłym lukrem, boki posmarować lukrem. Przenieść na 3 nożach na podstawę tortową, przybrać. Placek pod tort upiec poprzedniego dnia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin