Tort czekoladowy z orzechami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

biszkopt:

 

4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki, 2-3 łyżki kakao.

 

krem:

 

1 szklanka cukru, 2 kostki masła lub margaryny, 1 czekolada gorzka, 10 dag pokrojonych orzechów włoskich

 

Wykonanie:

 

Pieczemy biszkopt w tortownicy. Po upieczeniu przekrawamy go na trzy części.

Krem robimy w następujacy sposób: całe jajka ubijamy z cukrem na parze i wrzucamy po kawałku czekolady nadal ubijając. Po zdjęciu z pary ubijamy aż do wystygnięcia. Następnie ucieramy masło w makutrze lub mikserem i dodajemy po trochu chłodną masę. Pod koniec ucierania dodajemy orzechy. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt w środku. Górę biszkoptu możemy posmarować kremem lub polać polewą czekoladową oraz posypać wiórkami kokosowymi. Tak przygotowany tort najlepiej trzymać w lodówce

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin