Tort czekoladowy z truflami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

15 dag mąki

2 dag cukru pudru

5 łyżek miękkiego masła

5 żółtek

szczypta soli

25 dag gorzkiej czekolady

30 dag pralinek szwajcarskich

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

380 ml śmietany kremówki

2 białka

wiórki z białej czekolady do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Zagnieć kruche ciasto z mąki, cukru pudru, masła, 1 żółtka, soli i 2 łyżek zimnej wody. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj na spodzie tortownicy i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Ciasto przestudź, wyjmij z formy i ułóż na paterze. Dookoła ponownie zapnij obręcz tortownicy. Pokrój czekoladę i stop ją w kąpieli wodnej. Na kruchym spodzie rozsmaruj 2-3 łyżki płynnej czekolady. Odłóż 6 pralinek, pozostałe poukładaj na posmarowanym czekoladą cieście (jeśli używasz pralinek w kształcie kulek, przekrój je na połówki). Utrzyj 4 żółtka z cukrem (odłóż łyżeczkę cukru) i cukrem waniliowym. Ubij (oddzielnie) szklankę śmietany i białka. Do masy żółtkowej dodaj przestudzoną czekoladę, następnie połącz z bitą śmietaną, a na koniec z pianą z białek. Mus rozsmaruj na pralinkach, wstaw na 3 godziny do lodówki. Odłożone pralinki przekrój na połówki. Ubij resztę śmietany z łyżeczką cukru, przełóż do szprycki z nasadką w kształcie gwiazdki. Tort wyjmij z formy, udekoruj pralinkami i czapeczkami śmietany. Posyp wiórkami białej czekolady.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin