Sernik na zimno z czarną porzeczką
Składniki:
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego- 200 g śmietany kremówki 36%- 2-3 łyżki cukru kryształ lub pudru- galaretka (najlepiej czerwona, np. poziomkowa, wiśniowa czy z owoców leśnych)- 200-300 g czarnej porzeczkiOraz- 110 g herbatników np. Petit Beurre- 50 g topionego Kasi- bita śmietana
Wykonanie:
Herbatniki utrzeć na proszek, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawiamy do lodówki.Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, przestudzić.Porzeczki wrzucić do rondelka, lekko rozetrzeć, wsypać cukier i lekko podsmażyć aż porzeczki puszczą sok, przestudzić.Śmietankę ubić, delikatnie mieszając dodać stopniowo serek homogenizowany, podsmażone porzeczki i galaretkę.Masę serową wlać na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężałą.Udekorować bitą śmietaną.
carmelcurl