Adwokat
Składniki:
Przepis Biszkopt:
4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,75 szklanki maki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 łyżki cukru 6 żółtek 0,5 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 0,5 litra słodkiej śmietany 1 kostka masła 0,75 butelki "Adwokata"
Jak przyrządzić:
Biszkopt: jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec około 20 - 25 minut
Masa: Cukier utrzeć mikserem z żółtkami. Mleko zagotować i ciągle mieszając wlewać utarte żółtka, gotować aż zgęstnieją (powstanie twarożek) - wystudzić żelatynę rozpuścić w wodzie i wystudzić. Ubić śmietanę. Do naczynia włozyć masło, miksując dodawać kolejno twarożek, żelatynę, bitą śmietanę i adwokata. Śmietanę i adwokata najlepiej mieszać łyżką przy łączeniu w/w składników.
Przygotowaną masę wylać na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt.Kiedy stężejemozna posypać startą czekoladą.
SMACZNEGO
carmelcurl