ALERGIA I NIETOLERANCJA.odt

(15 KB) Pobierz

ALERGIA I NIETOLERANCJA

 

Nietolerancja cukrów zawartych w pokarmach jest wywołana zbyt małą aktywnością enzymów jelita cienkiego, odpowiedzialnych za ich trawienie. Niestrawione cukry ulegają fermentacji w jelicie grubym, co jest przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego - wzdęć, bólów brzucha, biegunek, wymiotów. Tego typu objawy mogą wystąpić także przy alergii pokarmowej i innych chorobach. Dlatego rozpoznania nietolerancji cukrów może dokonać jedynie lekarz po przeprowadzeniu wywiadu oraz niezbędnych badań.

 

Alergia (uczulenie, nadwrażliwość) jest chorobą polegającą na nieprawidłowej, zbyt silnej reakcji organizmu broniącej go przed alergenami - substancjami uczulającymi. Alergeny docierają do nas różnymi drogami: przez przewód pokarmowy (pożywienie, konserwanty, leki), układ oddechowy (kurz, roztocza, pyłki, nasiona roślin), skórę i śluzówki (środki piorące, kosmetyki, biżuteria, tkaniny). Różne alergeny mogą powodować u różnych ludzi nieprawidłowy sposób reakcji organizmu. Pojawiają się wtedy objawy sugerujące nadwrażliwość, czyli alergię.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin