Pierniczki lukrowane.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki pszennej

12 dag masła

2 jaja

10 dag cukru

pół szklanki miodu

po pół łeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

półtorej łeczki przyprawy do pierników

3 łki zmielonych orzechów laskowych

lukier:

15 dag cukru pudru

4 łki koniaku lub brandy

do dekoracji:

20 dag uprażonych płatków migdałowych

 

Przygotuj ciasto: masło i miód roztop, dodaj cukier i energicznie mieszając, rozpuść go, by nie było kryształw. Potem ostudź i połącz z przesianą. Dodaj jajka, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz orzechy. Ciasto starannie wyrób i rozwałkuj na grubość 1 cm.

 

Następnie wycinaj okrągłą foremką pierniczki, układaj je na blasze wyłonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Przygotuj lukier: utrzyj na gładką masę cukier puder z koniakiem.

Pierniczki polukruj i posyp migdałami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin