Pączki z wiśniami.rtf

(7 KB) Pobierz
P¹czki z wiœniami

czki z wiśniami

 

Składniki:

50 dag mąki pszennej

4 żółtka

10 dag cukru

10 dag masła

szklanka mleka

łka spirytusu

4 dag droży

aska łka soli

aromat rumowy lub arakowy

1 kg smalcu do smażenia

pół szklanki cukru pudru lub biały lukier

30 dag osączonych konfitur z wiśni

 

Droże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj łki i łeczkę cukru, a potem odstaw do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaj żółtka utarte z cukrem, kilkoma kroplami olejku i odrobiną soli oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj spirytus oraz rozpuszczone, ostudzone masło i wyrób, aż się całkowicie wchłonie (ciasto powinno mieć dość luź konsystencję). Odstaw, aby wyrosło. Następnie nabieraj drewnianą ł umoczoną w wodzie i rozpłaszczaj na dłoni posypanej mą.

 

Na każdy placek nałóż łeczkę wiśni i starannie zlep. Na posypanej mą ściereczce ułóż kulki stroną zlepioną do dołu i pozostaw w ciepłym miejscu, by ponownie wyrosły.

 

Smaż pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu już bez przykrycia. Rumiane pączki wyjmij na talerz ł cedzakową, a gdy ostygną, polukruj lub posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin