Racuchy drożdżowe - jak pączki
Składniki: 4 dkg drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 kg mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 5 dkg roztopionego masła całe wiśnie w zalewie, jagody lub dżem z całymi owocami tłuszcz do smażenia cukier puder do posypaniaWykonanie:
· Drożdże rozcieram z cukrem, rozprowadzam ciepłym mlekiem, mieszam z kilkoma łyżkami mąki i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłem miejscu, na około 20 minut.
· Masło roztapiam, studzę. Z białek ubijam sztywną pianę, dodaję cukier i dalej ubijając dodaję kolejno żółtka.
· Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodaję resztę mąki, stopione masło, ubite jaja, jednocześnie wyrabiając ciasto przez około 15 minut. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
· Gdy ciasto wyrośnie, formuję małe kulki, w środek wkładam po łyżeczce jagód lub 3 wiśnie, zlepiam jak pierogi i formuję placuszki.
· Smażę na głębokim oleju, na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posypuję cukrem pudrem.
agnesaizouki