CIASTO MILKA
Biszkopt (będą potrzebne 2):- 2 jajka- 2 łyżki cukru- 2 łyżki mąki- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1/4)- 1 i 1/2 łyżki kakao- 2 łyżki ciepłej wodyJajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C.Powtórzyć czynności i upiec drugi , taki sam biszkopt.Krem:- 670 ml mleka- 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ('corn starch')- 2 i 1/2 łyżki cukru- 70 g białej czekolady- 170 g margaryny- 100 g cukru pudruWymieszać 100 ml mleka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnuszka , dodać białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną , ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu , aż zgęstnieje (jak budyń). Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo masę budyniową.Polewa:- 140 g mlecznej czekolady- 3 łyżki mleka- 2 i 1/2 łyżki cukru- 100 g margarynyWszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić.Jeden biszkopt posmarować połową kremu , kilka minut schłodzić w lodówce , polać połową polewy , przykryć drugim biszkoptem , posmarować resztą kremu , lekko schłodzić i polać resztą polewy.
orfada6