TEST.doc

(50 KB) Pobierz

TEST WIELOKROTNEGO WYBORU

1.       to proces opracowywania i wdrażania strategii działania które mają  charakter dynamiczny:

a)      Dynamiczny

b)      Nieustanny

c)       Zorientowany na długoterminową perspektywę

d)      Dotyczy całej firmy lub gospodarki narodowej względnie jej działu

2.       Kierowanie i zarządzanie produkcją obejmuje:

a)      Ciągle podejmowanie decyzji organizacyjnych, produkcyjnych, ekonomicznych

b)      Rozstrzyganie w wybór rozwiązania prowadzącego do realizacji oczekiwanego celu

c)       Przewidywanie i planowanie kierunków i rozmiaru produkcji w przedsiębiorstwie

3.       W procesach produkcyjnych wykorzystuje się:

a)      Zasoby rzeczowe (trwałe i obrotowe produkcji

b)      Zasoby osobowe (pracy żywej)

c)       Zasoby kapitałowe (kapitał własny i obcy)

4.       Podstawą zarządzania produkcją może być:

a)      Program przedsięwzięcia

b)      Biznesplan

c)       Projekt finansowy

d)      Obrót stada

5.       Do czynników w procesie produkcji możemy zaliczyć:

a)      Ludzi =praca żywa, ziemię, kapitał (praca uprzedmiotowiona), informację i organizację

b)      Siłę roboczą, ziemię i środki trwałe

c)       Tylko czynnik ludzki i ziemię (jak nie będzie „tylko” to też)

6.       „Praca to świadome działanie człowieka w celu wytworzenia dóbr użytecznych lub usług” to definicja:

a)      W ujęciu fizycznym pracy

b)      W ujęciu ekonomicznym

c)       W ujęciu produkcyjnym

d)      W ujęciu prakseologicznym (zagęszczenie działania w czasie i przestrzeni)

7.       W procesie pragmatycznego zarządzania i kierowania ludzie są:

a)      Środkiem do osiągania zamierzonego celu

b)      Podmiotem decyzyjnym

c)       Tylko wykonawcami decyzji

8.       Prognozowanie i programowanie inwestycji produkcyjnych to etap powzięcia decyzji to:

a)      nadaniu skali, kierunku i poziomu intensywności produkcji oraz wymaganej jej jakości

b)      określeniu optymalnej skali inwestycji oraz dopuszczalnej wysokości jej kosztu

9.       Kierowanie i zarządzanie produkcją ( i nie tylko)  to nic innego jak:

a)      Ciągłe podejmowanie wszelkiego rodzaju decyzji organizacyjnych, produkcyjnych, ekonomicznych, socjalnych itp.

b)      Rozstrzyganie i wybór rozwiązania prowadzącego celu

c)       Realizacja podjętych decyzji

10.   Ekonomiczna efektywność:

a)      Określa stosunek między wartością poniesionych kosztów, a wartością efektów uzyskanych dzięki tym kosztom

b)      Określa najlepsze rezultaty ilościowe w produkcji lub dystrybucji towarów

c)       Jest determinowana cenami nakładów

d)      to podstawa konkretnych przesłanek do decyzji

11.   Decyzje produkcyjne w rolnictwie i gospodarce żywnościowej o najdłużej trwających skutkach dotyczą m.in.:

a)      Doboru działalności towarowych i usługowych

b)      Koncentracji produkcji zwierzęcej

c)       Obrotu gruntami wraz ze zmianą charakteru ich użytkowania (np. zmiany użytków rolnych na las, trwałych użytków zielonych na grunty rolne)

d)      Nadanie kierunku produkcji zwierzęcej w gospodarce

 

12.   Optymalny (najlepszy) wybór kombinacji czynników produkcji w przedsiębiorstwie oznacza:

a)      dobranie takiej kombinacji nakładów, która minimalizuje koszty wytworzenia pożądanej wielkości produkcji (zasada  minimalizacji kosztów)

b)      Dobranie takiej kombinacji nakładów, która przynosi maksymalny poziom produkcji przy danym poziomie kosztów ( zasada maksymalizacji kosztów)

13.   Przyrost kolejnej jednostki produktu lub poprawa względnie utrzymanie poziomu opłacalności w przeliczeniu na jednostkę odniesienia są tym trudniejsze gdy działalność produkcyjna lub gospodarcza:

a)      Zbliża się lub prowadzona jest w górnej strefie racjonalności działania

b)      Jest prowadzona w dolnej strefie racjonalności działania

c)       Przekracza górną sferę racjonalności działania

14.   Baza i bank danych obejmujących zasoby przedmiotów i środków pracy oraz środków produkcji powinny mieć ujęcie w równoległych, spójnych wymiarach, a mianowicie:

a)      Podmiotowym

b)      Przedmiotowym

c)       Czasowym

d)      ilościowym

e)      Przestrzennym

f)        Wartościowym

g)       Jakościowym

15.   Koszty bezpośrednie działalności produkcyjnej obejmują:

a)      Koszty środków produkcji + koszty wykonania pracy

b)      Tylko koszty środków produkcji + koszty siły pociągowej i amortyzacji maszyn\

c)       Tylko koszty produkcji+ koszty robocizny najemnej

16.   Funkcje produkcji oraz czasu pracy umożl;iwiają:

a)      Pełne zrozumienie siły związków przyczynowo-skutkowych w produkcji

b)      Zwiększenie stopnia szczegółowości i dokładności analizowania i plaqnowania procesó pracy

c)       Ustalić matematyczne związki i siły wzajemnego powiązyania między nakładami pracy, a warunkującymi je czynnikami

17.   Wydajność techniczna jest uwarunkowana, założonymi przez konstruktora parametrami technicznymi, określającymi:

a)      Maksymalna szerokość robocza

b)      Maksymalna prędkość robocza

c)       Zdolnośc transportowa

d)      Trwałość fizyczną podzespołów lub Ew innych czynników zależnych od innego rodzaju i typu maszyny

18.   Skutkiem postępu produkcyjnego jest:

a)      Wzrost produktywności i efektywności produkcji

b)      Narastający proces komplikowania się przebiegu procesó produkcyjnych oraz organizacji przedsiębiorstwa

c)       Narastanie trudności procesów decyzyjnych, prowadzących do dalszej poprawy efektów działalności gospodarczej

19.   Normy i normatywy zapotrzebowania siły roboczej, siły pociągowej oraz maszyn, narzędzi i urządzeń stanowią niezbędną, a nawet konieczną pomoc:

a)      W planowaniu i organizacji rocesów pracy

b)      W planowaniu i organizacji procesów produkcyjnych

c)       W planowaniu organizacji i przedsiębiorstwa

d)      W prognozowaniu i przewidywaniu decyzji inwestycyjnych

20.   Norma czasu określa:

a)      Ilość czasu niezbędną do wykonania okrąlonej jednostki czasu lub wytworzenia jednostki produkcji

b)      Ilość jednostek nakładów pracy czasu ludzi potrzebnych do wykonania w jednostki produktu lub usługi

21.   Produkcja w przedsiębiorstwie jest:

a)      funkcją poniesionych nakładów i organizacji produkcji

b)      funkcją procesów produkcji- wytwarzania dóbr w czasie

c)       mierzona strumieniem- wielkością produktu na jednostkę czasu lub jednostkę nakładów pracy

d)      mierzona na jednostkę powierzchni lub sztukę

22.   Intensywność pracy można określać w stosunku do:

a)      Czasu rzeczywistego wykonania czynności lub zbiegu, a więc do czasu operatywnego tzn. bez uwzględnienia jakichkolwiek przestojów i przerw:

b)      Całkowitego czasu pracy (z wyłączeniem przestojów i przerw w ciągu dnia pracy)

c)       Czasu roboczego

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin