Babka orzechowa.doc

(101 KB) Pobierz
Babka orzechowa

Babka orzechowa

Składniki:

·         250 g masła lub margaryny

·         pół szklanki wody

·         1 szklanka cukru (może być czubata)

·         1 cukier waniliowy - 16 g

·         1 szklanka mąki

·         1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych)

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia 

·         4 jajka (białka oddzielone od żółtek)

·         50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych)

·         2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. 

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) , z kominkiem, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).

Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.

Smacznego :)

Babka orzechowa

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin