0104.pdf
(
1308 KB
)
Pobierz
0104.cdr
AGENCJA
PROMOCJI
ZDROWIA
www.apz.pl
Biuletyn APZ
01 / 04 Biuletyn APZ, kompendium wiedzy w dziedzinie zdrowia i suplementacji.
Pragnêlibyœmy siê nie starzeæ
i wci¹¿ pozostawaæ w doskona³ej
kondycji. Czy jest to w ogóle mo¿liwe?
XXI wiek to wielka naukowa krucjata
maj¹ca na celu rozwik³aæ tajemnice
starzenia siê i odnaleŸæ cudowny eliksir
m³odoœci. Ka¿dego dnia nauka dostarcza
nowych spektakularnych odkryæ, które
przybli¿aj¹ nam mechanizmy rz¹dz¹ce
ludzkim organizmem. Dziêki odkrywaniu
tajemnic otaczaj¹cego nas œwiata
potrafimy coraz skuteczniej wyd³u¿aæ
ludzkie ¿ycie, czyniæ je zdrowszym i
bardziej komfortowym. Niew¹tpliwe
ogromny wk³ad w tej kwestii wnios³a
nauka o ¿ywieniu. Wci¹¿ zdobywamy
nowe wiadomoœci o potencjalnym
wp³ywie rozmaitych sk³adników
od¿ywczych na funkcjonowanie
ludzkiego ustroju. Tak¿e coraz lepiej
wiemy co nam pomaga a co szkodzi.
Artyku³y
W s³u¿bie m³odoœci
Wolne rodniki atakuj¹. Poznaj, jak z nimi skutecznie walczyæ
Czosnek
Nie ma wspanialszej roœliny. Dowiedz siê dlaczego!
Doniesienia naukowe
GroŸna wo³owina?
Czy befsztyk wo³owy
dla ka¿dego jest groŸny?
Nadmiar fruktozy zagra¿a zdrowiu
Czy owoce s¹ bezpieczne?
Czekolada - nie tylko smako³yk
Naukowcy nie tylko nie zabraniaj¹, ale wrêcz
zachêcaj¹ do spo¿ywania czekolady
W cyklicznie wydawanym
Biuletynie APZ
bêdziemy prezentowaæ
najciekawsze doniesienia naukowe oraz
interesujace artyku³y z dziedziny zdrowia,
¿ywienia i sportu. Mamy nadzieje, ¿e
dziêki elektronicznemu wydaniu naszego
biuletynu, dostarczymy Pañstwu wiele
ciekawych informacji i pomocnych rad jak
zadbaæ o zdrowie, kondycjê i urodê.
W naszym biuletynie prezentowaæ
bêdziemy zarówno tematy dotycz¹ce
zdrowia, ¿ywienia, profilaktyki chorób jak
równie¿ aspekty zwi¹zane
z problematyk¹ ¿ywienia i suplementacji
w sporcie.
Warto zapamiêtaæ
Ciekawostki z zakresu
dietetyki ogólnej i sportowej
Pytania do eksperta
W¹tpliwoœci innych mog¹
byæ podobne do Twoich
Vademecum suplementów
Zapraszamy do lektury.
Dariusz Szuka³a
Wszystko o
CLA
w s³u¿bie
m³odoœci
Ju¿ blisko pó³ wieku naukowcy przygl¹daj¹ siê lawinie zniszczeñ komórkowych
powodowanych dzia³alnoœci¹ wolnych rodników. Te niezwykle agresywne cz¹stki
powstaj¹ce w z³o¿onym procesie metabolizmu nie tylko przyspieszaj¹ proces
starzenia organizmu, ale tak¿e bior¹ czynny udzia³ w powstawaniu ponad 100
jednostek chorobowych , w tym najbardziej niebezpiecznych nowotworów.
T
ylko w ci¹gu jednej doby wolne rodniki powoduj¹
Nadu¿ywanie zaœ trunków alkoholowych powoduje
w pojedynczej komórce ok. 10 tyœ uszkodzeñ DNA,
nasilenie w w¹trobie procesu wytwarzania bardzo
prowadz¹c w efekcie do licznych mutacji w kodzie
niebezpiecznych odmian tlenu.
genetycznym. Chocia¿ na przestrzeni tysiêcy lat
ewolucji ustrój cz³owieka wykszta³towa³ w³asne,
W wyniku kumulowania siê czynników nasilaj¹cych
z³o¿one mechanizmy odpieraj¹ce brutalne ataki
proces powstawania reakcji wolnorodnikowych
tych cz¹stek, to jednak i tak kilka procent z nich
komórki naszego cia³a zaczynaj¹ przedwczeœnie
wymyka siê wewn¹trzkomórkowej kontroli siej¹c w
starzeæ siê, chorowaæ i umieraæ. Rozwijaj¹ siê
organizmie spustoszenie.
ró¿ne procesy zapalne, skóra ¿ó³knie i marszczy
siê a narz¹dy takie jak serce, w¹troba czy nerki
Niew¹tpliwie nasileniu tych reakcji sprzyja nasz
coraz czêœciej odmawiaj¹ pos³uszeñstwa.
b³êdny styl ¿ycia. Wysoka poda¿ kalorii w diecie,
brak aktywnoœci fizycznej, czêste siêganie po
Typowymi objawami zewnêtrznymi wskazuj¹cymi
ró¿ne leki, nadmierne korzystanie z k¹pieli
na dz ia ³a ln oœ æ w ol ny ch ro dn ik ów s¹
s³onecznych czy solarium powoduje ¿e wolne
przebarwienia zwane plamami starczymi ( bardzo
rodniki mno¿¹ siê w ustroju w nies³ychanym
czêsto widoczne na twarzy). Jest to nic innego jak
tempie.
podskórne skupisko zniszczonych cia³
t³uszczowych. Co gorsze zmiany te obecne s¹ nie
Równie¿ wszelkiego rodzaju u¿ywki stwarzaj¹
tylko p od skór ¹, ale równie ¿ w uk³a dzie
doskona³e warunki dla ich egzystencji . Tylko przy
krwionoœnym , systemie nerwowym oraz w wielu
jednym zaci¹gniêciu siê papierosem do p³uc wnika
narz¹dach wewnêtrznych.
15
ok. 10 wolnych rodników.
Obrona witaminowa
jednak zdecydowanie pewniej czuje siê ona w
obecnoœci innych witamin antyoksydacyjnych,
Al e s ko ro is tn ie je ta k w ie le cz yn ni kó w
szczególnie witaminy C. Jak wykaza³y badania,
zewnêtrznych nasilaj¹cych powstawanie reakcji
poj edy ncz a wi tam ina E pr zyj êta w fo rmi e
wolnorodnikowych, to mo¿e równie¿ istniej¹
suplementu chroni zwi¹zki t³uszczowe przed
metody os³abiaj¹ce ich negatywn¹ si³ê? Jak
niekorzystnymi reakcjami mniej wiêcej w 50%, zaœ
dowodz¹ badania ostatnich lat, niezwykle istotnym
dodatek witaminy C powoduje zwiêkszenie jej
czynnikiem spowalniaj¹cym wytwarzanie wolnych
skutecznoœci prawie do 80%. Podobne efekty
rodników w organizmie jest ubogokaloryczna dieta,
obserwowane s¹ podczas ³¹czenia witaminy E i
której stosowanie powoduje zmniejszenie tempa
beta-karotenu. Zaopatruj¹c siê wiêc w dodatkowy
przemian metabolicznych.
preparat witaminowy pamiêtajmy, aby zawiera³ on
w swoim sk³adzie wszystkie trzy witaminy
W warunkach wolniejszej przemiany materii
antyoksydacyjne, a tak¿e by³ wzbogacony w selen i
komórki s¹ w stanie dok³adniej kontrolowaæ reakcje
koenzym Q10.
chemiczne zachodz¹ce w ich wnêtrzu. Dieta
antyrodnikowa powinna jednoczeœnie
Flawonoidy
charakteryzowaæ siê wysoka wartoœci¹ od¿ywcz¹,
przede wszystkim odpowiedni¹ zawartoœci¹
Doskona³ym Ÿród³em witamin antyoksydacyjnych
witamin antyoksydacyjnych jak: witamina E, C czy
w naszej diecie s¹ warzywa i owoce. To doœæ
beta-karoten.
istotny argument przemawiaj¹cy na korzyœæ tych
produktów, ale jak siê okazuje nie jedyny. Pokarm
Z tego tytu³u w naszym codziennym menu niewiele
pochodzenia roœlinnego charakteryzuje siê bardzo
pozostaje miejsca na s³odycze, potrawy sma¿one
nisk¹ energet ycznoœc i¹, a co najwa¿n iejsze
czy t³uste gatunki miês. Produkty te s¹ nie tylko
zawiera tzw. flawonoidy - substancje wykazuj¹ce
Ÿród³em ponadnormatywnych kalorii, ale tak¿e
bardzo silne w³aœciwoœci antyrodnikowe. Jak do tej
niewiele zawieraj¹ potrzebnych dla naszego
pory , w œwiecie roœlinnym zidentyfikowano ponad
organizmu witamin oraz obfituj¹ w sk³adniki
5000tychsubstancji.
nasilaj¹ce powstawanie wolnych rodników jak
choæby t³uszcze nasycone czy tzw.
izomery trans kwasów
t³uszczowych.
Szczególnie wa¿n¹ rolê w
odpieraniu ataków niebezpiecznych
i agresywnych zwi¹zków odgrywa
witamina E. Jedna jej cz¹steczka
jest w stanie unieszkodliwiæ ponad
100 wolnych rodników. Jak siê
okazuje jej niedobór w diecie
przyczynia siê do nadmiernej
kumulacji zwi¹zków
odpowiedzialnych za procesy
uszkodzenia naczyñ krwionoœnych ,
gromadzenia siê komórek
zapalnych , niekorzystne zmiany
cholesterolu LDL oraz uszkodzenia
kwasów nukleinowych .
Doskona³ym Ÿród³em tej witaminy
w po¿ywieniu s¹ oleje roœlinne oraz
produkowane na ich bazie
margaryny miêkkie.
Zwi¹zki te s¹ bardzo zró¿nicowane pod wzglêdem
budowy chemicznej i dziel¹ siê na szereg grup
obejmuj¹cych: flawony, flawany, flawonole,
Na szczególn¹ uwagê zas³uguje olej
s³onecznikowy , sojowy , kukurydziany i z zarodków
izoflawony, katechiny, antocyjany i inne. Wszystkie
pszennych . Jako Ÿród³o witaminy E znacz¹cy
z nich wykazuj¹ niezwykle szerokie spektrum
udzia³ w naszej diecie maj¹ warzywa liœciaste ,
dzia³ania na organizm ludzki. Flawonoidy hamuj¹
str¹czkowe , oraz produkty uzyskane z tzw.
agregacjê p³ytek krwi, posiadaj¹ zdolnoœæ
pe³nego przemia³u jak pieczywo razowe czy
rozpuszczania skrzepów, dzia³aj¹
gruboziarniste kasze .
przeciwzapalnie, diuretycznie, zwiêkszaj¹
wydalanie szkodliwych metali, zapobiegaj¹ arytmii
serca oraz uszczelniaj¹ maleñkie naczynia
Chocia¿ witamina E zalicza jest do najsilniejszych
wymiataczy wolnych rodników w organizmie, to
krwionoœne. Jednak niew¹tpliwie ich najwiêksz¹
z a s ³ u g ¹ j e s t z d o l n o œ æ w y ³ a p y w a n i a i
powstawaniu zmian mia¿d¿ycowych, w efekcie
unieszkodliwiania wolnych rodników, dziêki czemu
czego w uk³adzie kr¹¿enia i sercu pojawiaj¹ siê
z m n i e j s z a s i ê p o d a t n o œ æ k o m ó r e k n a
nieodwracalne zmiany chorobowe. Ale co
przedwczesne starzenie i œmieræ.
ciekawe, istniej¹ na œwiecie rejony, których
mieszkañcy pomimo wysokiego spo¿ycia t³uszczu
Do produktów ¿ywnoœciowych szczególnie
rzadko umieraj¹ z powodu choroby niedokrwiennej
bogatych w zwi¹zki flawonoidowe mo¿emy
serca. Tym rejonem jest np. Basen Morza
zaliczyæ warzywa takie jak: broku³y, pomidory czy
Œró dzi emn ego . Nau kow ców ju¿ od daw na
cebulê, owoce cytrusowe, szczególnie grejpfruty,
zastanawia³ fakt dlaczego liczba zawa³ów serca we
owoce jagodowe a tak¿e niektóre napoje jak
Francji jest znacznie ni¿sza ni¿ w innych czêœciach
herbatê, czerwone wino gronowe
Europy czy nawet w Stanach
czy kakao. Ka¿dy z tych produktów
Zj ed no cz on yc h. Fa kt te n
zawiera ró¿ne rodzaje flawonoidów,
wydaje siê o tyle bardziej
dlatego niezmiernie wa¿ne jest
t a j e m n i c z y, g d y ¿ d i e t a
urozmaicanie codziennej diety.
Francuzów nie wyró¿nia siê
Niew¹tpliwie warto równie¿ siêgaæ
n i c z y m s z c z e g ó l n y m i
po ró¿ne preparaty farmaceutyczne
podobnie jak w innych krajach
takie jak wyci¹gi z owoców
rozwiniêtych obfituje w
cytrusowych, skórek i nasion
nadmiar niebezpiecznych dla
winogron, pomidorów, czarnej
o r g a n i z m u k w a s ó w
porzeczki czy aronii, które w swym
t³ us zc zo wy ch na sy co ny ch ,
s k ³ a d z i e z a w i e r a j ¹ b a r d z o
których spo¿ycie kszta³tuje siê
s k o n d e n s o w a n e d a w k i
na poziomie a¿ 14-15% ogó³u
flawonoidów.
energii.
Zielona herbata
Rozwi¹zanie tej tajemniczej
zagadki wprawi³o w os³upienie niejednego
Chiñczycy i Japoñczycy wypromowali ten napój ju¿ naukowca. Jak siê okaza³o jedyn¹ wyraŸn¹ ró¿nic¹
ponad piêæ tysiêcy lat temu. Jednak w Europie m i ê d z y p o p u l a c j ¹ F r a n c u z ó w a i n n y c h
zainteresowano siê nim stosunkowo niedawno. mieszkañców naszego kontynentu, by³o doœæ
Mi es zk añ cy D al ek ie go W sc ho du j u¿ o d znaczne spo¿ycie wina. Jak wykaza³y ró¿ne
zamierzch³ych czasów upatrywali w nim recepty na badania epidemiologiczne, spo¿ycie alkoholu na
d³ugie i zdrowe ¿ycie, a tak¿e eliksiru na opóŸnianie takim poziomie jak we Francji (20-30g dziennie)
procesów starzenia siê. I rzeczywiœcie jest w tym mo¿e przyczyniæ siê do zmniejszonej zapadalnoœci
sporo prawdy. na choroby serca i uk³adu kr¹¿enia. Na podstawie
przeprowadzonych badañ stwierdzono, ¿e zawarte
Dziêki szeroko zakrojonym badaniom odwodniono, w czerwonym winie flawonoidy hamuj¹ reakcje
¿e codzienne picie zielonej herbaty mo¿e byæ wo ln or od ni ko we w b³ on ac h ko mó re k or az
pomocne w profilaktyce i leczeniu kilkudziesiêciu t³uszczach kr¹¿¹cych we krwi. Jak siê okaza³o,
schorzeñ, miêdzy innymi w chorobach serca i flawonoidy zawarte w czerwonym winie zmiataj¹
uk³adu kr¹¿enia oraz nowotworów szczególnie w wolne rodniki o 40% skuteczniej ni¿ witamina E, a
obrêbie przewodu pokarmowego. Wiele publikacji ponadto dzia³aj¹ rozkurczowo na naczynia
potwierdza, ¿e regularne picie tego napoju obni¿a krwionoœne, redukuj¹ w nich stany zapalne,
poziom niekorzystnego cholesterolu, reguluje zapobiegaj¹ zlepianiu p³ytek krwi i tworzeniu siê
ciœnienia têtnicze krwi, oraz zapobiega skrzepów. Na szczególn¹ uwagê w tym
uszkodzeniom w¹troby, nerek i trzustki. Jak siê
ni ez wy k³ ym na po ju za s³ ug uj e zw i¹ ze k –
okazuje zielona herbata jest najbogatszym
resweratrol.
Ÿród³em flawonoidów, wœród których najwa¿niejsz¹
rolê odgrywaj¹ flawony i katechiny, a zw³aszcza
W Japonii sk³adnik ten czêsto stosowany jest przy
jedna z nich - EGCG – która zdaje siê mieæ
produkcji preparatów zio³owych wspomagaj¹cych
nadzwyczajne umiejêtnoœci w unieszkodliwianiu
leczenie zaburzeñ lipidowych i chorób uk³adu
wolnych rodników. W obecnoœci tego zwi¹zku
kr¹¿enia. Wino czerwone zawiera tak¿e inn¹
rodniki grasuj¹ce w tkance mózgowej s¹ 200 razy
niezwykle cenn¹ dla naszego organizmu grupê
szybciej unieszkodliwiane ni¿ w obecnoœci
flawonoidów – antocyjanidyny. Zlokalizowane s¹
witaminy E. Nic wiêc dziwnego, ¿e napój ten
one przede wszystkim w skórkach winogron. Z tego
wp³ywa wyj¹tkowo na proces koncentracji i
te¿ tytu³u w³aœciwoœci pro zdrowotne ma jedynie
zapa miêt ywan ia oraz powo duje zach owan ie
wino czerwone, gdy¿ w procesie fermentacji wina
jasnoœci i bystroœci umys³u.
bia³ego uczestniczy jedynie sam mi¹¿sz owoców
bez obecnoœci cennych skórek.
Czerwone wino
Nasuwa siê wreszcie pytanie, czy tylko czerwone
Wiadomo, i¿ dieta wysokot³uszczowa sprzyja
wino ma w³aœciwoœci sprzyjaj¹ce naszemu
zdrowiu, czy mo¿e równie¿ sok z tych owoców? Jak
siê okazuje flawonoidy z wina s¹ znacznie lepiej
C h o c i a ¿ w w i e l u p r a c a c h n a u k o w y c h
wykorzystywane przez nasz organizm. W owocach
udowo dnion o, ¿e spo¿y wanie w niewi elkic h
i sokach owocowych zwi¹zki te wystêpuj¹ w
iloœciach czerwonego wina wp³ywa korzystnie na
z³o¿onych kompleksach które s¹ s³abo
stan naszego zdrowia, to jednak nale¿y pamiêtaæ,
rozpuszczalne i doϾ opornie trawione przez nasz
i¿ jest to trunek alkoholowy do którego picia istnieje
o r g a n i z m . T y m c z a s e m w p r o d u k c i e
równie¿ wiele przeciwwskazañ. Sok z winogron,
fermentowanym jakim jest wino, kompleksy te
który jak siê wydaje dzia³a odrobinê gorzej ni¿
ulêgaj¹ rozbiciu na prostsze, znacznie ³atwiej
czerwone wino, mo¿e byæ wspania³¹ alternatyw¹
pr zy sw aj al ne sk ³a dn ik i. Po na dt o ni em a³ e
dla ludzi m³odych oraz osób, które z ró¿nych
znaczenie dla naszego zdrowia ma równie¿
przyczyn nie mog¹ spo¿ywaæ alkoholu.
zawartoœæ alkoholu w winie, który nie tylko
zwiêksza rozpuszczalnoœæ flawonoidów, ale
równie¿ przyczynia siê do podwy¿szenia
korzystnego cholesterolu HDL oraz zmniejszenia
lepkoœci p³ytek krwi. Warunkiem jest jednak, aby
spo¿ycie alkoholu nie przekracza³o 20-30g / dobê.
Jego popularnoœæ nie s³abnie od tysiêcy lat. Nawet we wspó³czesnym œwiecie, pe³nym
spektakularnych osi¹gniêæ w dziedzinie medycyny i farmakologii, wci¹¿ uznawany jest
niezwykle cenny œrodek leczniczy i profilaktyczny. Czosnek przez ca³e œredniowiecze
a¿ do do wynalezienia pierwszych szczepionek nale¿a³ do podstawowych œrodków
wspomagaj¹cych leczenie rozmaitych chorób i dolegliwoœci.
N
ajstarsze wzmianki na temat stosowania tej
sprawnoœæ wysi³kowa ¿o³nierzy spo¿ywaj¹cych
niezwyk³ej roœliny pochodz¹ a¿ z przed 4500 lat. czosnek zwiêkszy³a siê o kilkanaœcie procent.
Wspomina o niej biblia, œwiête ksiêgi hinduskie Roœlina ta nie tylko dodaje si³ i wigoru, ale w
oraz literatura starorzymska. Jej prozdrowotne ekstremalnych warunkach potrafi nawet ratowaæ
w³aœciwoœci dostrzega³y ju¿ prymitywne ludy
¿ycie, o czym przekona³ siê na w³asnej skórze
wêdrowne i koczownicy. W papirusach Ebersa z wielki podró¿nik i misjonarz Jacques Marquette.
XVI w p.n. e. zn alez iono kilk aset rece ptur Podczas niezwykle trudnej wyprawy do Wielkich
preparatów leczniczych, z czego kilkadziesi¹t by³o
koreañskiej, amerykañscy eksperci zauwa¿yli ¿e
Jezior, Jacques wraz z grup¹ towarzysz¹cych mu
opartych na bazie czosnku. Kiedy robotnikom
ludzi zapewne umar³by z wycieñczenia, gdyby nie
przy budo wie egip ksic h pira mid prze stan o
rozbi³ obozowiska, na terenie gdzie ros³a dziwna,
dodawaæ czosnek do sk¹pego po¿ywienia, w
silnie pachn¹ca roœlina. By³ to dziko rosn¹cy
buncie wzniecili strajk. Produkt ten bowiem chroni³
czosnek, który okaza³ siê ostatni¹ desk¹ ratunku w
ich przed chorobami i dodawa³ si³.
obliczu g³odu. Teren ten nosi³ indiañsk¹ nazwê
Cigaga-Wuuj, na którym obecnie le¿y miasto
Wiedzia³ o tym tak¿e Neron, który w 80 roku przed
Chicago.
nasz¹ er¹ nakaza³ rzymskim legionistom
sp o¿ yw aæ cz os ne k w ce lu po dn ie si en ia
wydolnoœci i sprawnoœci bojowej.
codziennej praktyce kulinarnej to odmiana Allium
savitum (czosnek pospolity) która wywodzi siê od
Równie¿ wspó³czeœni wodzowie docenili jego
innej praodmiany tej roœliny pochodz¹cej z Azji
n i e z w y k ³ e w ³ a œ c i w o œ c i . P o d c z a s w o j n y
Œrodkowej. Bez w¹tpienia prawdziw¹ ojczyzn¹
Czosnek który powszechnie znamy i stosujemy w
Plik z chomika:
pthe
Inne pliki z tego folderu:
Wstęp do Żywienia Optymalnego.doc
(87 KB)
2008_02_warzywa_i_ich_drugie_zycie.pdf
(502 KB)
2005_05_diety_optymalnej.pdf
(309 KB)
11_2005_zywienie_w_nowotworowej.pdf
(1526 KB)
8_2004_zawartosc_wybranych_skladnikow.pdf
(2206 KB)
Inne foldery tego chomika:
energie medytacje itp
Filmy
trenowanie ciała
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin