Ż.doc

(417 KB) Pobierz
Żółta sałatka

Żółta sałatka



na 4 porcje

30 dag żółtego miękkiego sera, 4 jajka, puszka kukurydzy, majonez, sól, pieprz, curry, suszony koperek, bazylia

 

Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki pomieszać w naczyniu. Dodać majonezu i przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry. Podawać posypane koperkiem i przybrane listkami bazylii.

 

 

 

 

 

Żółta sałatka

 

1 woreczek ryżu, puszka ananasa, może być krojony, 15 dag żółtego sera, majonez, ząbek czosnku, l, pieprz, łyżeczka curry

 

Ryż ugotować do miękkości, wystudzić. Ananasa odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, sok zostawić do doprawienia sosu. Ser żółty pokroić w malutką kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać. W miseczce zrobić sos: majonez połączyć z przyprawami (ilość curry zależy od gustu) wlać około 1/4 szklanki soku z ananasa i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Najlepsza po jakiejś godzinie lub dwóch, kiedy wszystkie smaki się \"przegryzą\" dodatkowe informacje Jeśli ktoś nie lubi curry można zrobić sałatkę bez tej przyprawy, tylko wtedy warto dodać troszkę więcej czosnku.

 

Żółta sałatka warstwowa



6 jaj, tuńczyk, 10 dag sera żółtego, majonez, cebula, koper

 

Jaja ugotować na twardo, Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Cebulę drobno posiekać. Koper drobno poszatkować. W przeźroczystej misce układać po kolei: Starte na tarce o grubych oczkach białko, ser żółty, tuńczyka, majonez, cebulę, majonez, koper, starte na tarce o drobnych oczkach żółtko. Schłodzić 15 minut i podawać.

 

 

 

Żółto zielona sałata ziemiakowo – ogórkowa

 



6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków, które nie rozwalają się podczas gotowania, duży ogórek "wężowy", 1 czerwona cebula [może być również dymka], garść drobno posiekanego szczypiorku sos: 5 łyżek oliwy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżeczka musztardy - najlepiej Dijon, ale może być również zwykła, sok z połówki cytryny, łyżka wody mineralnej, pół łyżeczki cukru, sól, świeżo zmielony pieprz

 

Najpierw sos - wszystkie składniki umieszczam w słoiczku, dokładnie go zakręcam i miącham kilka chwil - aż sos zamieni się w jedwabistą emulsję, słoik wstawiam do lodówki. Zabieram się za warzywa - ziemniaki kroję na plastry o grubości około pół centymetra, ogórka zaś, koniecznie ze skórą, kroję na cienkie plasterki. Cebulę obieram, kroję na połówki, następnie zaś na niezbyt cienkie piórka. Ziemniaki, ogórek i cebulę wrzucam do miski, polewam sosem i delikatnie mieszam. Sałatę teraz wstawiam do lodówki na kilkanaście minut, [ale nie dłużej], tak by sos nadał warzywom miłego aromatu. Na talerzach sałatę posypuję szczodrze szczypiorkiem - nada ślicznego wyglądu, a i smak odrobinę zaostrzy.

 

Żurawinowo - bananowe śledziki

 



1/2 kg śledzi z oleju i octu, 2 ładne, duże banany, 10 dag suszonej żurawiny (suszona, kandyzowana), jabłko, 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, cebula, pęczek cebulki dymki (szczypior), mały słoiczek majonezu, skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka przyprawy do pierników, sól, pieprz

 

Śledzie odsączamy i kroimy w paseczki lub kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, obrane banany w talarki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Kroimy również dymkę. Dodajemy żurawinę. Majonez łączymy z przyprawą do pierników i skórką cytrynową. Wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki, by sałatka oziębła.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin