GORĄCA CZEKOLADA Z ALKOHOLEM
Gorąca czekolada, idealna na długie mroźne, wieczory. Cudownie rozgrzewająca słodycz z delikatną nutką alkoholu w tle.
Składniki
500ml mleka
100g ciemnej czekolady
1 laska cynamonu
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki ciemnego rumu
Sposób przyrządzenia
Wlej mleko do rondla. Połam czekoladę na kawałki i dodaj do mleka, razem z laską cynamonu, miodem i cukrem.
Całość gotuj na małym ogniu do czasu kiedy czekolada się rozpuści.
Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, rum i wymieszaj wszystko razem.
Spróbuj gotowej czekolady; jeśli jest taka potrzeba dodaj więcej cukru lub rumu, tak jak lubisz.
Wyjmij laskę cynamonu i przelej gorący napój do kubka.
ŚNIEŻKA
Prosty. Szybki i bardzo smaczny drink. Idealny na świąteczne spotkania!
− na jednego drinka
kostki lodu
1 część adwokatu
3 części gazowanej lemoniady
sok z ćwiartki limonki
Wypełnij wysoki kieliszek, najlepiej pokruszonym lodem. Wlej adwokat, następnie uzupełnij szklankę lemoniadą. Na koniec wyciśnij sok z limonki, całość wymieszaj słomkom.
MARTINI ZIELONE JABŁUSZKO
Martini to nie tylko nazwa alkoholu, ale nazwa koktajlu. Jest on jednym z najbardziej, a zarazem najmniej znanych drinków. To łatwy i szybki w przygotowaniu koktajl. Szczególnie polecam go latem.
− na jeden kieliszek
25ml wódki lub ginu
25ml kwaśnego likieru jabłkowego
12ml syropu jabłkowego − Monin Green Apple; dostępny w Piotrze i Pawle
ćwiartka zielonego jabłka ze skórką do przybrania kieliszka
W szklance do martini wymieszaj wódkę lub gin z lodem, likierem jabłkowym i syropem. Ćwiartką zielonego jabłka przybierz kieliszek.
GWIAZDA BETLEJEMSKA
Nigella Lawson pisze:"Jest to najbardziej praktyczny drink, do skosztowania w dowolnej świątecznej chwili: wyjątkowo odświeżający, cudownie pociągający."
− na 8−9 kieliszków
750ml schłodzonego prosecco lub innego wytrawnego musującego wina
125ml schłodzonego cointreau, grand marnier lub triple sec
500ml schłodzonego soku żurawinowego
Zmieszaj w dzbanku prosecco z contreau i sokiem żurawinowym. Rozlej do kieliszków do wina albo smukłych kieliszków od szampana.
MARTINI O SMAKU OWOCU GRANATU
Nigella Lawson pisze:"Najłatwiej odmierzać alkohol proporcjonalnie, ale jeśli wolisz znać dokładną miarę, potraktuj "jedną część" jako odpowiednik 25ml barmańskiej miarki. Taką miarkę nietrudno kupić."
2 części wódki
1 część likieru z owoców granatu Pama
1/2 części syropu Grenadine
Aby przyrządzić 1 drink, wółż co najmniej 3 kostki lodu do kieliszka od martini i wlej do niego alkohole, stosując miarkę kieliszek o objętości 25ml.
Aby przyrządzić zapas w dzbanku, wstaw go do lodówki przed napełnieniem kostkami lodu. Następnie, używając miarki o pojemności 250ml, wlej do dzbanka 875ml mieszaniny alkoholi, komponując napój, którego wystarczy na 10 drinków − albo 8, jeśli nie wkładasz kostek lodu do każdego kieliszka.
NALEWKA ZIMOWA
Nigella Lawson pisze:"To prawda kieliszek wódki jest rozgrzewający, ale w ten sposób przygotujesz prezent, robiąc niewiele ponad otwarcie butelki i kilku słoiczków z przyprawami. Szalenie podoba mi się widok suszonej chili, kory cynamonowej i nasion zatopionych w wódce, którą nasycają ognistym ciepłem i bursztynowym blaskiem. Wręczając prezent, możesz zasugerować, żeby pić ją samą, jako dodatek do świątecznie przyprawionego martini albo z sokiem pomidorowym, szczyptą soli i odrobiną sosu Worcestershire, jako niezapomnianą "świąteczną krwawą Mary". "
500ml Nalewki Zimowej
500ml wódki
1 łyżeczka całych nasion kolendry
3 nasiona kardamonu, rozkruszone w moździerzu
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 suszona czerwona chili
1 szczelnie zamykana butelka o pojemności 500ml
Wysterlizuj butelkę i odstaw, żeby ostygła.
Włóż wszystkie przyprawy do przygotowanej wystudzonej buteki.
Za pomocą lejka wlej wódkę, zamknij butelkę i wstaw do chłodnego ciemnego kredensu, lub gdziekolwiek z dala od światła, żeby naciągnęła aromatem przypraw.
PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU: Przygotuj nalewkę na miesiąc przed wypiciem lub podarowaniem. Przechowuj w chłodnym miejscu i zużyj w ciągu roku.
WÓDKA NA PESTKACH GRANATU
Nigella Lawson pisze:"Nikt kto spojrzy na tę różowiutką wódkę, nie powstrzyma się od uśmiechu. To prawda, że pestki granatu nie zmieniają smaku tak dobitnie jak kolor, ale daje się wyczuć delikatny, kwiatowy słodko−kwaśny aromat. "
700ml Wódki na pestkach granatu
700ml wódki
150g pestek z owoców granatu
1 duży, szczelnie zamykany słoik, o pojemności ok. 1 litra do macerowania
1 szczelnie zamykana butelka o pojemności 700ml
Wysterlizuj słoik i odstaw, żeby ostygł.
Wsyp pestki do przygotowanego zimnego słoika i zalej je wódką. Szczelnie zamknij i energicznie wstrząśnij przed umieszczeniem go w chłodnym, ciemnym miejscu.
Odstaw nalewkę na 4 dni i wstrząsaj, gdy sobie o tym przypomnisz. Przelej przez sito do dzbanka z podziałką. Wysterlizuj butelkę 700ml, przelej do niej nalewkę i szczelnie zamknij.
PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU: Przygotuj nalewkę i przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu i zużyj w ciągu roku.
ARBUZOWE DAIQUIRI
Nigella Lawson pisze: "Prawdziwie wyluzowany kucharz nie powinien zbyt długo stać w kuchni bez drinka w dłoni. Zwłaszcza bez tego drinka. To olimpijski nektar - nawet dla bogów o wysublimowanym guście. "
100 ml (albo według smaku) rumu Bacardi
sok z jednej dużej limonki
1 czubata łyżka cukru pudru
kawałki zamrożonego arbuza, ok. 10x5cm
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na różowawy, pienisty mus. Wlej do dwóch przygotowanych kieliszków do margerity − i pijcie. Smacznego.
bogg