1 obrany zamrożony banan pokrojony na ćwiartki
150 ml mleka
1 łyżka miodu
4 łyżeczki rozpuszczalnej czekolady granulowanej
1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej (albo ½ łyżeczki espresso w proszku).
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy na gładką masę i gotowe.Wyjątkowo łatwe i szybkie przygotowanie.
400 g mąki z pełnego przemiału, najlepiej ekologicznej, z młynów wodnych
100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych), najlepiej ekologicznych, i dodatkowo 2 łyżeczki
2 łyżeczki soli morskiej w płatkach lub 1 łyżeczka miałkiej soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 ml porteru (lub zwietrzałego piwa)
150 ml maślanki lub płynnego naturalnego jogurtu
4 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego
4 łyżki płynnego miodu
Porcje na 6 osób
4 gruszki odmiany Williams
2 jabłka odmiany Golden Delicious
50 g nie solonego masła o temp. pokojowej
50 g miałkiego cukru plus 1/2 łyżeczki do posypania
drobno otarta skórka z 1 cytryny
Na ciasto:
225 g mąki pszennej plus trochę do oprószenia blatu
szczypta soli
75 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
35 g zimnej margaryny
125 ml zimnego mleka pełnotłustego
śmietana kremówka, do podania (według uznania)
żeliwny płaski rondel lub żaroodporna patelnia o średnicy ok. 25 cm
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Obierz gruszki i jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, gruszki pokrój na większe kawałki (2 cm), a jabłka na mniejsze (1 cm) i wrzuć owoce do miski.
W rondlu lub na patelni, którą można wstawić do piekarnika, roztop na średnik ogniu, 50 g masła. Wrzuć pokrojone owoce, cukier, skórkę z cytryny i smaż na niewielkim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce się lekko zezłocą. Zdejmij z ognia i zajmij się ciastem.
Wsyp mąkę i sól do misy miksera z zamontowanym płaskim mieszadłem, dodaj bardzo zimne masło pokrojone w kostkę i dorzuć uformowane łyżeczką małe porcje zimnej margaryny, a potem powoli miksuj tłuszcz z mąką (lub po prostu posiekaj mąkę z tłuszczem ręcznie).
Nie wyłączając miksera ustawionego na małe obroty, dodaj po trochu mleka, tyle, by związać ciasto. Wyjmij masę z misy, zlep razem rękami i wyłóż na oprószony mąką blat, na którym będziesz ją wałkować. Przesuń bliżej rondel z owocami (nie za blisko, by nie ogrzać ciasta) i wałkuj ciasto, aż uzyskasz koło o średnicy mniej więcej takiej jak rondel. Połóż koło z ciasta na wierzchu owoców, wsuwając brzegi do środka; pamiętaj, że niezbyt wyszukany wygląd całości to właśnie to, o co chodzi. Czubkiem ostrego noża zrób 3 nacięcia, posyp 1/2 łyżeczki cukru, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut, aż blade ciasto przeobrazi się w jasnozłocistą skorupkę.
Pamiętaj, że rączka będzie okropnie gorąca, więc ostrożnie przenieś naczynie na stół i osłoń rączkę rękawicą kuchenną, najlepiej taką przeznaczoną do patelni i rondli. Podawaj ze śmietaną kremówką.
50 g miałkiego cukru
25 g mielonych migdałów
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na kruszonkę:110 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
100 g migdałów w płatkach
75 g cukru demerara
śmietana kremówka, do podania
3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
125 ml oleju roślinnego
2 jajka
100 g jasnego cukru trzcinowego
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao najlepszej jakości, przesiane
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125g nie solonego masła o temp. pokojowej plus trochę do posmarowania formy
4 średniej wielkości banany (ok. 500 g przez obraniem)
150 g miałkiego cukru
175 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g suszonych wiśni
100 g wiórków kokosowych
2 jabłka
250 g mąki orkiszowej (lub zwykłej mąki pszennej)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
125 g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania
125 ml płynnego miodu
60 ml pitnego jogurtu naturalnego
75 g całych (nie blanszowanych) migdałów
6 jaj
125 g mortaldeli, posiekanej
125 g świeżej mozzarelli w kulce, posiekanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki plus trochę do posypania
1 łyżka świeżo utartego sera Parmezan
płatki soli morskiej i pieprz do smaku
1 łyżka (15 g) masła
odrobina oliwy czosnkowej
Włącz grill w piekarniku, żeby się nagrzał. W misce ubij jajka, po czym dodaj pokrojoną w paski lub w kostkę mortadelę i mozzarellę. Wsyp do masy jajecznej łyżkę natki, parmezan, sól i pieprz, pamiętając o tym, że zarówno mortadela, jak i parmezan same są już lekko słone. Rozgrzej masło i olej na patelni (z ognioodporną rączką) lub żeliwnym płytkim rondlu o średnicy ok. 25 cm, a kiedy tłuszcz będzie gorący i pienisty, wlej omletową mieszankę. Smaż ok. 5 minut na małym ogniu, nie mieszając, aż frittata się zetnie od spodu i zezłoci. Przenieś patelnię do rozgrzanego grilla (ustawiając rączkę poza ogniem) i smaż frittatę, dopóki się nie zetnie z wierzchu.Odstaw patelnię na dwie minuty, po czym za pomocą noża lub szpatułki oddziel brzegi frittaty i zsuń ją na deskę lub talerz. Podziel na 8 trójkątów tak jak tort, posyp resztką natki i podawaj z zieloną fasolką szparagową lub sałatą.
4-6 porcji800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (z koncentratu kostek lub granulek), najlepiej ekologicznego
3 łyżki oliwy czosnkowej
500 g kuskusu
skórka i sok z 1 cytryny
4 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
100 g liści rukoli
sól i pieprz do smaku
...
bogg