Wędzona sielawa.pdf
(
590 KB
)
Pobierz
349201903 UNPDF
Wędzona sielawa
B
ardzo smaczna rybka z rodziny łososiowatych (jednak),a nie śledziowatych, jak by na to
wskazywał wygląd
Nie do złowienia na wędkę (odżywia się tylko planktonem), trudna do kupienia (094 3671558
- pod tym telefonem można ją kupić w każdy piątek w Złocieńcu) i bardzo trudna do
przechowania w stanie świeżym.
Przeciętnie na 1 kg. wchodzi 17 szt. sielawy. Jest super jak jest 12-13 szt., te są najlepsze - ale
to marzenie, Real to 17 szt. a' 14,50zł/kg.
Jak przyrządzić?
R
yby czyścimy z łusek i patroszymy,
płuczemy w czystej wodzie i wkładamy do solanki na 4-5 godz.
Solankę sporządzam następująco - na 2 kg ryb.
3 l. wody
2-3 listki laurowe
1 łyżeczka mielonego pieprzu
5-6 ziaren angielskiego ziela
1 pęczek natki pietruszki (związany)
80 gr. soli kłodawskiej
Dokładnie mieszam i wkładam ryby.
Po 4-5 godz. wyjmuję ryby, nadziewam je na druty
i wieszam na stojaku do obeschnięcia.
Dopiero, gdy skórka na rybie jest sucha i lśniąca jak aksamit wkładam je do wygrzanej
wędzarni i wędzę: ok.15 min przy otwartej pokrywie,
Plik z chomika:
niepierwsze
Inne pliki z tego folderu:
WPŁYW DYMU NA WYTRZYMAŁOŚĆ TKANKI ŁĄCZNEJ.pdf
(166 KB)
Węgorz wędzony po poznańsku.pdf
(631 KB)
Wędzone pstrągi Sławka.pdf
(419 KB)
Wędzone pstrągi Markaarkady'ego.pdf
(349 KB)
Wędzone leszcze Prababci Ani.pdf
(136 KB)
Inne foldery tego chomika:
•●●•WĘDKARSTWO!
2010
2011
2011(1)
AVI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin