POLSKIE ŚWIĘTA I OBYCZAJE.pdf

(85 KB) Pobierz
POLSKIE ŚWIĘTA I OBYCZAJE
POLSKIE ŚWIĘTA I OBYCZAJE
Polacy uchodzą za naród lubiący świętować, przywiązany do tradycji, podtrzymujący
dawne obyczaje. Najdawniejsze obrzędy, zwłaszcza te sięgające jeszcze czasów
pogańskich, dawno już zatraciły swój magiczny charakter, stając się barwnym reliktem
przeszłości i elementem zabawy. Związek z tradycją odczuwa się najmocniej w czasie
obchodów największych świąt kościelnych takich, jak Boże Narodzenie, Wielkanoc czy
Boże Ciało, podczas którego organizowane są procesje, czy dzień Wszystkich Świętych.
Sporą popularnością cieszą się wciąż pielgrzymki do miejsc otaczanych kultem
religijnym; dla katolików jest to m.in. częstochowski klasztor na Jasnej Górze, dla Żydów
grób cadyka w Leżajsku, dla prawosławnych Grabarka.
W kalendarzu uroczystości państwowych najważniejsze miejsce zajmuje rocznica
odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r., obchodzona 11 listopada, oraz
rocznica uchwalenia w 1791 r. pierwszej polskiej konstytucji, świętowana 3 maja. W tych
dniach, ustawowo wolnych od pracy, organizowane są uroczyste akademie, pochody,
koncerty i festyny.
W Polsce obchodzi się także święta o nieco innym charakterze. Należą do nich: Dzień
Kobiet (8 marca; obecnie znacznie mniej popularny niż za czasów Polski Ludowej),
Dzień Matki (26 maja), dzień Babci (21 stycznia) czy Dzień Dziecka (1 czerwca),
któremu towarzyszą liczne imprezy dla najmłodszych.
Spośród lubianych i kultywowanych tradycji warto także wymienić Andrzejki - ostatnią
zabawę przed Adwentem, połączoną z rozmaitymi wróżbami na nadchodzący rok.
Najpopularniejszą z nich jest odczytywanie przyszłych losów z kształtów, jakie przybiera
gorący wosk wlewany do zimnej wody.
Świętem, które w polskiej tradycji zajmuje bardzo ważne miejsce jest Boże Narodzenie .
Szczególna atmosfera panuje w Wigilię. Z tym dniem związanych jest też najwięcej
obrzędów, obyczajów i wierzeń. Wigilia to jedno z najbardziej rodzinnych polskich świąt.
Dużą rolę w tworzeniu świątecznej atmosfery odgrywa wystrój mieszkania . We
wszystkich domach króluje pięknie przystrojona choinka, bez której trudno wyobrazić
sobie Boże Narodzenie. To jedna z młodszych tradycji świątecznych. Pierwsze choinki
pojawiły się w Polsce w XIX w., głównie w miastach, w domach Niemców i ewangelików
pochodzenia niemieckiego. Stopniowo zwyczaj rozszerzył się na całą Polskę. Wcześniej
polskie domy zdobiły w czasie świąt zielone gałązki jodły, świerku lub sosny.
1
 
Elementem świątecznego wystroju były też snopy zbóż, siano oraz słoma. Miały
zapewniać dobre urodzaje, miały też przypominać o ubogim narodzeniu Jezusa. Zwyczaj
ten przypomina dziś niewielka wiązka siana wkładana pod obrus. Dziś w wielu domach
pod świąteczny obrus wkłada się także pieniądze, a po wieczerzy do portfela rybią łuskę
lub ość - wszystko to ma zapewnić dostatek w nadchodzącym roku. Na stole
przygotowuje się dodatkowe nakrycie, przeznaczone dla zbłąkanego wędrowca. Pusty
talerz to także wyraz pamięci o bliskich, którzy odeszli.
W dawnej Polsce Wigilia Bożego Narodzenia uważana była za dzień, którego przebieg
miał decydować o całym roku. Należało zatem przeżyć go w zgodzie, spokoju i
okazywać sobie największą życzliwość. Podobnie jak i dziś, od wczesnego świtu trwały
przygotowania do wigilijnej kolacji. Wszystkie prace gospodarskie musiały być
zakończone przed zapadnięciem zmroku, przed wieczerzą, która była i jest dotychczas
najważniejszym momentem obchodów wigilijnych.
Wieczerzę wigilijną, którą tradycyjnie rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej
gwiazdy, poprzedza wspólna modlitwa, odczytanie fragmentu Ewangelii o narodzinach
Jezusa. Później następuje dzielenie się opłatkiem, świętym chlebem na znak pojednania,
miłości, przyjaźni i pokoju. Towarzyszy temu wzajemne składanie życzeń. Ten sam znak
pojednania i pokoju czynią pomiędzy sobą wyznawcy prawosławia, dzieląc się przed
wieczerzą wigilijną proskurą, zwaną także prosferą - bułką przaśną.
Polska wieczerza składa się wyłącznie z dań postnych. Najczęściej przyrządza się ich
12, bo tyle jest miesięcy w roku lub według innej interpretacji - bo tylu apostołów poszło
za Chrystusem.
Rzadko jednak liczy się skrupulatnie kolejne dania. Im jest ich więcej, tym większy
dostatek zapanuje w nadchodzącym roku. Każdej potrawy należy przynajmniej
skosztować. Wywodzi się to z odwiecznej tradycji nakazującej szacunek płodom ziemi i
przygotowanym z nich pokarmom. Po kolacji w wielu domach rozpoczyna się wspólne
śpiewanie kolęd. Wieczór wigilijny kończy się zwykle udziałem w Pasterce, uroczystej
mszy o północy.
2
9345479.002.png
Wigilijny stół dawniej i dziś
Obecna wieczerza wigilijna jest bardzo obfita i
urozmaicona. Najczęściej jada się barszcz
grzybowy lub barszcz czerwony z buraków z
uszkami (koniecznie z grzybowym
nadzieniem), zupę grzybową, potrawę postną
z kapusty (np. kapustę z grzybami czy pierogi
z kapustą i grzybami), kluski z makiem na
słodko, ciasta, owoce, orzechy i inne słodycze
oraz kompot z suszonych śliwek, gruszek i
jabłek. Głównym daniem są ryby. Kuchnia
polska słynie z przyrządzanych na wiele
sposobów dań rybnych: zup, sałatek
śledziowych, ryb w sosie, śmietanie, w
galarecie, pieczonych, smażonych i
gotowanych. Tradycyjnym przysmakiem jest
karp lub szczupak w szarym sosie z
dodatkiem warzyw, migdałów, rodzynek,
korzeni, wina czy piwa. Na świątecznym stole
nie może zabraknąć ciast i deserów, przede
wszystkim ze strucli makowej, miodowych
pierników i deseru z przyrządzanego na
słodko maku z miodem i bakaliami,
podawanego z kruchymi ciasteczkami, które
niegdyś nazywano łamańcami lub
kruchalcami. Do najdawniejszych jadanych w
Polsce potraw wigilijnych należy kutia z maku i
pszenicy utartych z miodem. Jej obecność na
wigilijnych stołach jest reliktem dawnych
obrzędów ku czci zmarłych, które przed
wiekami, w czasie zimowego przesilenia
odprawiali nasi przodkowie.
Karnawał
W okresie poświątecznym organizuje się jasełka - amatorskie przedstawienia osnute
wokół motywu Bożego Narodzenia. Na wsi jeszcze dziś spotyka się kolędników,
wędrujących od domu do domu z gwiazdą lub szopką. Zgodnie z tradycją, oczekują oni
"zapłaty za wizytę". Dawniej częstowano ich smakołykami ze świątecznego stołu,
obecnie najczęściej daje im się drobne datki. Często występują w przebraniu,
3
9345479.003.png
improwizując sceny luźno związane z wątkami biblijnymi. Tu i ówdzie utrwaliła się stała
obsada: Herod, Anioł, Diabeł, Śmierć, czasem jeszcze Cygan, niedźwiedź lub kozioł.
Nowy Rok i poprzedzająca go zabawa sylwestrowa rozpoczynają karnawał - czas
hucznych, połączonych z tańcami zabaw. Spośród tradycyjnych polskich rozrywek, które
przetrwały do dziś, warto wspomnieć o kuligach, popularnych przez wieki wśród szlachty.
Kulig, czyli korowód sań sunął od dworu do dworu, a w każdym z nich czekał na gości
obfity poczęstunek, po którym rozpoczynały się tańce. Obecne kuligi mają znacznie
skromniejszą oprawę. Zimowe wyprawy na saniach kończą się zwykle biesiadą przy
ognisku, podczas której jada się przysmaki z pieczonej kiełbasy lub mięsa czy tradycyjny
polski bigos.
Ostatni czwartek karnawału, tzw. tłusty czwartek to dzień, w którym na stołach królują
słodkie przysmaki smażone na tłuszczu: pączki - puszyste kule z drożdżowego ciasta
nadziewane konfiturą, oraz chrust, czyli faworki - cieniutkie, kruche paseczki ciasta
przewleczone przez nacięcie w środku.
Karnawał kończy huczna zabawa w nocy z wtorku na środę popielcową, czyli "śledzik",
lub "śledziówka". Danie wieczoru - śledź w najrozmaitszych wariantach - to zapowiedź
nadchodzącego postu.
Topienie Marzanny
Jedną z podtrzymywanych do dziś tradycji jest topienie Marzanny, które odbywało się w
czwartą niedzielę Wielkiego Postu. Dla naszych przodków obyczaj ten związany był z
odwiecznym rytmem wegetacyjnym. Wyrażał radość z nadchodzącej wiosny, która
oznaczała odrodzenie się świata, przyrody, zapowiadała przyszłe plony, a więc dostatek.
Marzanna - symbol zimy - to słomiana kukła o kobiecej postaci, ubrana w białe płócienne
szaty, przystrojona koralami i wstążkami. Na Śląsku odziewano ją w paradny strój
weselny, na głowę wkładano wianek. Marzannę obnoszono po wszystkich domach we
wsi, po czym zdzierano z niej ubranie i rozrzucano je po polach. Następnie topiono ją w
rzece, stawie, jeziorze lub po prostu w większej kałuży. Bywało, że kukłę podpalano i
płonącą wrzucano do wody. Marzannę wyprowadzano ze wsi jedna drogą, drugą zaś
wprowadzano tzw. maik -ozdobione wstążkami, koralikami, kwiatami i wstążkami zielone
gałęzie symbolizujące wiosnę. W kolejnych stuleciach obrzęd ten nabierał coraz bardziej
zabawowego charakteru. Dziś topienie Marzanny jest przede wszystkim zabawą dzieci i
młodzieży, odbywającą się 21 marca. Świętuje się wówczas dzień wiosny i...
wagarowicza.
4
 
Wielkanoc
Najbarwniejszym świętem religijnym poprzedzającym Wielkanoc jest Niedziela
Palmowa , obchodzona uroczyście w kościołach całego kraju na pamiątkę triumfalnego
wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Głównym atrybutem święta są palmy , które jednak
niewiele mają wspólnego z gałązkami palmowymi, jakimi witano Chrystusa w Świętym
Mieście. Najczęściej są to bukiety z bukszpanu i suszonych kwiatów oraz gałązek
wierzbowych. W niektórych regionach robi się palmy osiągające wysokość kilku metrów.
Zdobi się je kolorowymi wstążkami, barwionymi trawami, kwiatami suszonymi lub
sztucznymi, wykonanymi z kolorowej bibułki. Dawniej wierzono, że poświęcone w czasie
mszy palmy nabierają szczególnych właściwości, np. zapobiegają chorobom. Po mszy
św. uderzano się nimi nawzajem, życząc sobie zdrowia, bogactwa i urodzaju.
W Wielką Sobotę wierni przychodzą do świątyń, w których kapłani błogosławią pokarmy
przeznaczone na świąteczny stół, czyli tzw. święcone (święconkę) - kończy się przecież
czas postu. W Polsce tradycje święcenia pokarmów sięgają XIV stulecia. Najpierw
święcono tylko pieczonego z ciasta chlebowego baranka, dziś w wielkanocnym koszyku
powinno znaleźć się co najmniej siedem rodzajów pokarmu, z których każdy coś
symbolizuje. Chleb , gwarantujący dobrobyt i pomyślność, jest dla chrześcijan przede
wszystkim symbolem Ciała Chrystusa. Jajko to znak odradzającego się życia,
zwycięstwa nad śmiercią. Sól to minerał życiodajny, dawniej wierzono w jej
odstraszającą wszelkie zło moc. Wędlina zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. Ser
jest symbolem przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, chrzan symbolizuje
wszelkie siły i fizyczną krzepę. Ciasto (przede wszystkim wielkanocne baby, kołacze i
mazurki) weszło do święconego koszyka jako ostatnie i jest symbolem umiejętności i
doskonałości. Zgodnie z tradycją, powinien to być wypiek domowy.
5
9345479.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin