Placuszki z kalafiora:
Składniki:- kalafior 1 szt. (duży).- cebula 10 dag- bułka kajzerka 2 szt.- jaja 2 szt.- koperek zielony (1 pęczek).- bułka tarta.- Sól, pieprz naturalny.Kalafior obgotować, gdy będzie półtwardy odcedzić go, przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z namoczona w mleku lub wodzie i odciśniętą bułką. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na jasno złoty kolor . Koperek zielony dokładnie opłukać, osączyć z wody i drobno posiekać. Do zmielonego kalafiora dodać bułkę, cebulę, surowe jajka, posiekany koperek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotleciki w formie krążków o grubości 1,5 cm. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Smaczne z mizerią!
Raniaja