Zupa pomidorowaObiad (wartość - 6 pkt.)Składniki: 920 dag pomidorów (świeże lub z puszki)- 1/2 szklanki bulionu warzywnego- 1 ząbek czosnku- 1 cebula- łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego- 1 łyżeczka octu balsamicznego- zioła (świeże lub suszone) do smaku- 5 dag ugotowanej białej fasoli- łyżka nisko-procentowej śmietany- gałązka selera naciowego- sól, pieprz- 1 bułka wieloziarnista- 1 łyżeczka margaryny.Czosnek i cebulę pokrój w kostkę, uduś na oleju. Dodaj pokrojone pomidory, wlej bulion. Gotuj 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i octem. Wrzuć posiekane zioła. Fasolę przetrzyj przez sito i dodaj do zupy tuż przed końcem gotowania. Dopraw śmietaną i udekoruj selerem. Jedz z bułką posmarowaną margaryną.
Owocowy twarożekPodwieczorek (4,5 pkt.)Składniki:- 5 dag jabłka- 2 plastry ananasa z puszki- 2 łyżki soku z ananasa- 3 łyżki chudego twarożku- 3 łyżeczki cukru waniliowego- 1 białko- słodzik.Owoce pokrój, zmiksuj. Utrzyj twarożek na gładką masę z sokiem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Do białka wsyp resztę cukru i ubij. Pianę dodaj do twarożku, wymieszaj. Posiódż słodzikiem. Dodaj owoce. Przełóż deser do pucharka. Udekoruj wiórkami kokosowymi.
Tost z szynkąKolacja (wartość - 4 pkt.)Składniki:- 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego- 1 plasterek szynki ogórek- pieprz- 2 łyżki tartego sera żółtego (30 proc. tł.)- łyżeczka majonezu light- sałata.Kromki opiecz w tosterze. Połóż na jedną sałatę, szynkę, pokrojone wzdłuż ogórki. Dopraw pieprzem, nałóż majonez, posyp serem. Przykryj drugą kromką.
Stek z duszonymi warzywami.Obiad (wartość - 7,5 pkt.)Składniki:- 15 dag steku wołowego- 25 dag ziemniaków- 15 dag brokułów- 15 dag marchwi- 1 łyżeczka oleju roślinnego- sól, pieprz- 1 cebula- łyżeczka cukru- 100 ml bulionu warzywnego- 7 łyżeczka octu winnego- 1/2 pęczka szczypiorku- 1 łyżeczka ziarenek sezamu.Mięso cienko pokrój, rozbij tłuczkiem, usmaż na oleju. Marchewkę podduś przez 5 minut, posól, dodaj pieprz. Następnie cebulę pokrój w kostkę i dodaj do marchwi, posłódź. Po 3 min dolej do warzyw bulion i wrzuć różyczki brokułów. Duś jeszcze ok. 5 minut. Dodaj ocet i posiekany szczypiorek, wymieszaj. Ziemniaki ugotuj w osobnej wodzie. Wyłóż stek na ziemniaki, polej sosem z warzywami. Posyp sezamem.
Kuskus z warzywami na ostroKolacja (wartość - 4 pkt.)Składniki:- 5 dag kuskus (ewentualnie ryżu)- 15 dag brokułów- 1 cebula- 2 papryki (żółta i czerwona)- 1 pomidor- 1 cukinia- 1/2 pora- 2 łyżeczki oleju- 2 łyżki soku cytrynowego- 2 łyżki bulionu warzywnego- 2 łyżki soku pomidorowego- sól, pieprz i ostry keczup.Zrób kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu. Brokuły ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę, por na plasterki i podsmaż razem na łyżeczce oleju. Dodaj paprykę pokrojoną na małe kawałki, plasterki cukinii i obrany, pokrojony pomidor. Podduś warzywa 5 minut. Przygotuj sos z łyżeczki oleju, soku z cytryny, bulionu, soku pomidorowego. Dokładnie wymieszaj składniki, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz keczupem (2 łyżeczki lub więcej, jeśli danie ma być bardziej ostre). Połącz sos z warzywami, chwilę podduś (nie gotuj). Wyłóż kuskus na gorące warzywa. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Sumak